Főoldal / Tematikák / Baba-Mama / 10 jó tanács, hogy mindenkinek élmény legyen az első babalátogatás

10 jó tanács, hogy mindenkinek élmény legyen az első babalátogatás

Egy kisbaba érkezését mindenki izgatottan várja: ilyenkor a család és a közeli barátok, kollégák alig várják, hogy meglátogathassák az apróságot és az újdonsült szülőket, hogy ajándékokkal és gratulációkkal (nem ritkán jó tanácsokkal) lássák el őket. De az első babalátogatás mindig kicsit rizikós, hiszen a szülők fáradtak, a baba lehet, hogy sokat nyűgölődik és minden a feje tetején áll körülöttük.

babalátogatás

Nem arról van szó, hogy ilyenkor ne látnának minket szívesen, sokkal inkább csak annyi van, hogy bizony idő kell ahhoz, hogy összecsiszolódjanak, ráadásul az apukának is alkalmazkodniuk kell hozzájuk. Ez pedig soha nem egyszerű! Tehát mindenképp kell pár hét, ami csak az övék, amikor ismerkedhetnek az új feladatokkal és természetesen egymással.

Mindenképp vegyük figyelembe a kis család igényeit! Ne állítsunk be hívatlanul, és ne maradjunk túl sokáig megzavarva ezzel a baba napi programját. Ha azt szeretnénk, hogy mindenkinek kielégítő és örömteli legyen az első babalátogatás, ezeket a pontokat mindenképp jó észben tartani.

Az első babalátogatás legfontosabb szabályai

Nem mindegy, hogy mikor mész.

Először általában a nagyszülők, majd a közeli családtagok, aztán az egyéb rokonok és barátok szoktak látogatóba menni, végül pedig a kollégák.

Csak megbeszélt időpontban menj.

Nem lehet váratlanul azzal beesni az ajtón, hogy: “oh, éppen csak erre jártam, és gondoltam megnézem, hogy mi van veletek”. Várd meg, ameddig a szülők meghívnak, és látogatás előtt feltétlenül érdeklődj arról, hogy mire van szükségük.

Ne maradj egy félóránál vagy óránál tovább.

Mivel a picinek alakulóban van még a napirendje, nem biztos, hogy pont akkor lesz a legéberebb, amikor te is ott vagy. Próbálj ne bezavarni a napi rutinjukba, így kérdezz inkább rá, hogy mikor láthatod talán még ébren is…

Ha az anyuka elvonul megetetni a babát, ne menj utána.

A szoptatás az egyik legintimebb és legszebb dolog a világon, de nem mindenki szereti, ha körülötte sertepertélnek. Hagyd őket kettesben vagy foglald el magad addig, míg etetési idő van.

Ne puszilgasd a babát, mert nem mindenki szereti.

Ahogy sok kismama azt sem szereti, ha kéretlenül hozzányúlnak a babapocakjához, azért sem rajong mindenki, ha össze-vissza puszilgatják vagy simogatják a gyerekét. Először mérd fel, hogy az anyukát zavarja-e vagy sem, esetleg kérj engedélyt rá. Ha nincs ellenvetése, akkor nyugodtan mehet a pusziáradat!

Üres kézzel nem illendő.

Ha a kismama nem árulta el, hogy mire van szükségük, annak alapján, hogy milyen közeli hozzátartozó vagy (és természetesen, hogy mennyit enged a pénztárcád) bármilyen babakelengyét vihetsz ajándékba. Sokan választják a napjainkban egyre népszerűbb pelenkatortákat, babaápolási termékeket, babaruhákat és játékokat, hiszen a szülők többsége már a kicsi világrajövetele előtt minden nagyobb dolgot beszerez, viszont a sok apróságból nem lehet elég otthon.

Soha ne menj betegen, de még akkor se, ha betegnek érzed magad.

Ez azért fontos, mert minél kisebb a baba, annál gyengébb az immunrendszere és nagyon könnyen elkaphat valamit.

Akár segíthetsz is!

És ne csak jó tanácsokkal! A babával való napi 24 órás foglalkozás még a legtalpraesettebb háziasszonyokat is megviseli. Ilyenkor a lakás kicsit rendetlenebb a megszokottnál. A szülőknek kevesebb idejük jut a takarításra, rendrakásra. Ha valóban közeli családtag vagy barát vagy, nyugodtan ajánld fel segítségedet a lakás rendbetételéhez.

Ne legyenek túlzott elvárásaid.

Az a szülőpáros, aki néhány órát alszik éjszakánként, két hét elteltével inkább zombira fog hasonlítani, mint korábbi önmagára.

Ne menjetek egyszerre túl sokan.

A kisbaba ilyenkor még ismerkedik a világgal és zavaró tud lenni, ha hirtelen túl sok ember veszi körül. Nyugtalan lesz és zavart, így látogatásoddal többet ártasz, mint használsz. Ketten, maximum hárman menjetek egyszerre babalátogatóba.

Ajándékötletek babalátogatáshoz:

Naobay Babaolaj 200 ml

4 990 Ft

4 290 Ft

Tovább

Apró kényeztetés utazócsomag gyerekeknek

4 875 Ft

Tovább

MÁDARA BABY Kakaóvaj és szilva krémolaj 85 ml

3 990 Ft

Tovább

Kommentek

Szólj hozzá te is!