Főoldal / Tematikák / Egészség / 5 ok a vízvisszatartás mögött

5 ok a vízvisszatartás mögött

Meglátszik a zokni nyoma, akkora a pocakom, mintha várandós lennék, estére úgy néz ki a bokám, mint egy elefánté… gyakori panaszok, amelyek pedig könnyen orvosolhatók, ha kiderítjük, milyen okok állnak a háttérben. Akár kilók is rakódhatnak rád a vízvisszatartás miatt.

vízvisszatartás

A hosszú ideje fennálló vízvisszatartás utalhat ugyan vese-, szív- és érrendszeri betegségre, így érdemes kivizsgáltatni, ám az is lehet, hogy egyszerű, könnyen megváltoztatható, hétköznapi okok állnak a vizesedés mögött.

1.Nem iszol eleget

Sokan igyekeznek még kevesebbet inni, ha azt konstatálják magukon, hogy „vizesednek”. Holott ennek épp az ellenkezője a célravezető, hisz épp azért raktározol vizet, mert a szervezeted arra a következtetésre jutott, hogy nem lehet tudni, adsz-e elegendő folyadékot neki vagy sem.

2.Rendszertelenül iszol

Hiába iszol elegendő vizet 4-5 napig, ha aztán ellankad a figyelmed, és ismét alig juttatsz folyadékot a szervezetednek. Ahhoz, hogy ne raktározza a vizet, nem csak az szükséges, hogy rendszeresen megkapja a kellő mennyiséget, és „megnyugodjon”, hogy mindig lesz számára víz, mindig figyelsz rá. Ezt csak úgy érheted el, ha nem kampányszerűen látsz neki az egészséges vízivásnak, hanem szokássá formálod. Ehhez segítségedre lehet egy saját kulacs, egy folyton a kezed ügyében lévő palack és kis pohárba kiöntött víz. Érdemes előre kitölteni, és jó választás a kisebb üvegpohár, így nagyobb kedvünk támad belekortyolgatni, hiszen nem azt látjuk, hogy még mennyi vizet nem ittunk meg egy nagyobb pohárból.

3.Az étrendedben van a probléma gyökere

Az étrendben három dolog okoz kifejezetten erős vizesedést: a túlzott alkohol-, só- és szénhidrátbevitel. Próbáld ki, hogy több napon át kiiktatod az alkoholt, kevesebb sót használsz (az ételek rejtett sótartalékaira is figyelj!) és visszaszorítod a szénhidrátfogyasztást. Ha hatására látványosan csökken a körfogatod, az étrendedben keresendő a vizesedés legfőbb oka.

4.A menstruáció előtt állsz

A menstruáció előtti vízvisszatartás főleg a hasra koncentrálódik, így jön létre a „kisterhes” kinézet. A fokozott vízvisszatartás a premenstruális szindróma, a PMS egyik vezető tünete, amely ellen különböző természetes módszerekkel, például jógával, meditációval, relaxációval, könnyű étrenddel is védekezhetsz. Készülj már jó előre a menstruációdra, éld meg úgy, mint nőiséged virágba borulását, amelyet gyengéd odafigyeléssel, szerető gondoskodással kísérsz! Pihenj tudatosan, vitamindús, könnyű étrenddel kényeztesd a szervezetedet, mozogj többet a menstruáció előtti héten! Ebből főleg az étrend betartása szokott gondot okozni, hiszen épp hogy az édesség és a szénhidrát kívánása szokott a PMS másik tünete lenni. Ezt azonban könnyedén kiküszöbölheted a króm segítségével, amelynek szedése nemcsak az egészségedhez járul hozzá, de az édesség iránti vágyat is képes akár teljesen megszüntetni.

Tipp: Vitaking Króm Pikolinát 200 mg tabletta

5.Vitaminhiányod van

Akkor is jóval több vizet tarthat vissza a szervezeted a szükségesnél, ha hiányt szenvedsz bizonyos vitaminokból. Három ilyen vitamin hiánya okozhat fokozott vízvisszatartást: a magnéziumé, a káliumé és a B6 vitaminé. Ez egy egyszerű vérvizsgálatból is kideríthető, illetve étrendünk is támpontot nyújthat arról, hogy melyikből fogyasztunk feltehetőleg keveset. Magnézium a sóskában, spenótban, kelkáposztában, az olajos magvakban, a teljes kiőrlésű gabonákban és a hüvelyesekben található, de a banán, az étcsokoládé és néhány halféle is tartalmazza ezt a fontos ásványt. A banán jelentős káliumforrásként is ismert, ahogyan a sárgabarack, a cékla, a fehér bab, a paradicsom, datolya és a hüvelyesek is tartalmaznak káliumot. B6 vitamint szinte minden ételcsoportban találunk, jó forrása a máj, a hús, a gabona, a tejtermék – ám mégis kialakulhat B6-vitaminhiány, hiszen a feldolgozások során jócskán csorbul a vitamintartalom.

Ha vitaminhiány áll a vízvisszatartás hátterében, egyszerű dolgunk van: a megfelelő vitamin pótlásával az egyensúly visszaáll, és a vizesedés megszűnik.

Tippjeink:

Kneipp Magnézium 400 Plusz tabletta 30 db

1 790 Ft

Tovább

Lucerna-Cékla tabletta 150 db

2 390 Ft

Tovább

Herbioticum Ca-Mg-Zn Minerals tabletta 60 db

1 690 Ft

Tovább

Kommentek

Szólj hozzá te is!