Főoldal / Tematikák / Egészség / 5 trükk, hogy nyaralás alatt is egészségesen étkezz

5 trükk, hogy nyaralás alatt is egészségesen étkezz

Lehetséges, hogy a nyaralás legjobb részét azok az ízletes ételek adják, amelyeket a hely specialitásaként fogyasztotok: Hongkongban a ropogós wontonok, Amszterdamban a tejszínes gouda vagy Portofinóban egy (vagy két) gömb sztracsatellás fagylalt. De egy tömör, torkossággal töltött hét alatt még a legambiciózusabb turista is lomhának érezheti magát. Lehetséges-e, hogy az ínyencségektől elkényeztetve és elkényelmesedve mégis könnyűnek és energikusnak érezzük magunkat? Tanya Zuckerbrot, new yorki táplálkozás-tanácsadó szerint, igen. Íme, a legfontosabb tippjei ahhoz, hogy étkezési szokásaid a nyaralás alatt se boruljanak fel.

A vakáció a repülőtéren kezdődik.

Jó kezdése az utazásodnak, ha csomagolásnál bepakolsz valami egészséges, laktató ételt is vagy valami rágcsálnivalót a repülőútra (a repülőgépeken nem túl jó az étel). Zuckerbrot kedvenc keveréke friss termékeket, fehérjét és rostokat tartalmaz, úgy mint a humusz és a zöldségfélék, az alacsony zsírtartalmú sajt és egy marék mandula.

Ha azonban te is az a típus vagy, aki utolsó pillanatra hagy mindent és általában rohanva érsz a reptérre, akkor is meg lehet találni az egészségesebb lehetőségeket beszállás előtt. Zuckerbrot azt javasolja, hogy vegyél egy görög joghurtot és gyümölcsdarabokat, vagy egy előre csomagolt, proteindús szendvicset, amelyet pulykaszeletből és teljes kiőrlésű búzakenyérből készítenek.

És a legrosszabb esetben? „Az éttermeknek mindig van salátájuk” – mondja. „Vagy egyszerűen rendelj grill csirkét valami dresszinggel”. Talán az egyik legfontosabb repülési egészségtipp, hogy „igyál egy tonna vizet” hiszen a levegő 30 ezer láb magasan már dehidratál. Vedd meg a legnagyobb palackot, és ezzel még a jet-legeden is segíthetsz leszálláskor.

Kerüld el a minibárt.

Felejtsd el a cukros és a magas sótartalmú szállodai rágcsálnivalókat, és inkább menj el a helyi termelők piacára. Ez ráadásul még egy szórakoztató módja is annak, hogy megismerd a helyet, ahol éppen nyaralsz. Friss, szezonális gyümölcsökkel és ízletes ételekkel a szobádban jóllakottnak érzed majd magad és a séták is könnyebben mennek majd.

Ne hagyd ki a reggelit.

„Kezdj minden egyes napot egy nagy reggelivel”, – javasolja Zuckerbrot, és ne tartsd magad távol a gyümölcsöktől sem. A legtöbb szálloda nagyszerű villásreggeliket kínál, szóval miért is ne használhatnád ki a lehetőséget? Hagyd az édes péksüteményeket és a bacont, „válassz helyettük inkább omlettet, teljes kiőrlésű pirítóst és antioxidánsokban gazdag bogyós gyümölcsöket” – tanácsolja. A legjobb az egészben, hogy a nap legfontosabb étkezése energiával tölt fel, így biztosan lesz erőd minden látnivalót megnézni.

Az ételeket az úti célodhoz igazítsd.

Utazásod előtt végezz egy kis kutatást és keresd meg, hogy melyek a legjobb ételek abban az országban, városban, ahová készülsz. Párizsba utazol? Engedélyezd magadnak megkóstolni a frissen sült baguette-et. Viszont, ha Tokióban jársz, felejtsd el a kenyeret (de a sushit mindenképp kóstold meg), az olaszországi Capriban rendelj tésztát, ha pedig New Orleans-ban jársz, kapj be egy beignetet, ami Louisiana hivatalos fánkja. „Az utazás egy tapasztalat” – mondja Zuckerbrot – „és ebből te sem akarhatsz kimaradni”. De ebédnél kerüld a feltűnő rendelést – mondja –, „főleg ha mozgalmas délután elé nézel”. A vacsorád is inkább könnyebb legyen, sovány fehérje-tartalmú ételeket és zöldségeket egyél, amik nem telítenek el lefekvés előtt (bónusz: jobban is alszol majd).

Készíts stratégiát.

Vakáción vagy – menj és egyél desszertet. Csak ne feledd – miközben lassan megízleled –, hogy ehetsz bármit, de a mennyiségen van a hangsúly. És ne feledkezz meg az alkohollal kapcsolatos rejtett kalóriákról sem – mutat rá Zuckerbrot. „Tartsd magad távol a gyümölcslevekből készült italoktól és ragaszkodj az egyszerű koktélokhoz”.

Ha nyaralni indulsz, ezeket vidd magaddal:

Forrás: http://www.vogue.com/article/healthy-eating-tips-vacation-summer-diet

Kommentek

Szólj hozzá te is!