Főoldal / Tematikák / Test és fürdő / A dánok titkos boldogságforrása: a hygge

A dánok titkos boldogságforrása: a hygge

A dán az egyik legboldogabb nemzet, titkuk pedig a hygge. De mit is jelent ez pontosan, és ami még fontosabb: hogy lehet szert tenni rá?

A hygge nem írható le egyetlen szóval

Hogy mi is az a hygge (ejtsd: hügge), pontosan senki sem tudja, még konkrét magyar megfelelője sincs a dán szónak. Fordítják a meghittség művészetének, barátságosságnak, otthonosságnak, a megnyugtató környezet élvezetének stb. Egész szakirodalom alakult ki körülötte, pedig a lényege voltaképp nagyon egyszerű: egy olyan érzés, ami akkor fogja el az embert, amikor úgy igazán bensőségesen tölti az idejét.

hygge

Mindenki más tevékenység közben érzi a hyggét

A hygge a dánok „találmánya”, amit példáz az is, hogy külön szavuk van erre a fajta időtöltésre. A hygge azért olyan nehezen körülírható, mert sokféle tevékenységet jelent, mindenkinek mást és mást. Van, aki meleg plédbe burkolózva, gőzölgő teáscsészével és könyvvel a kezében érzi a hyggét, van, aki családja körében egy gyertyafényes vacsoránál, fényképnézegetős beszélgetéskor. A lényeg, hogy erre a dánok tudatosan törekednek: a „megyek hyggézni” olyan természetes mondat minden nap számukra, mint nekünk a „megyek fogat mosni”.

Az alapszabály: mindig legyen részed hyggében!

A hygge folyamatos jelenlétére minden dán ügyel: családi találkozókat szervez meleg almás pitével, forralt borral terítve szeretteinek, rendszeresen beül egy-egy kedves hangulatú helyre a barátaival, mécsesekkel-illóolajokkal felszerelkezve elvonul egy órácskára – és vallják, ez az oka, hogy évtizedek óta a legboldogabb nemzetek élmezőnyében végeznek.

Az északiak tudnak valamit

Persze azért dánnak lenni amúgy sem olyan rossz: erőteljes jóléti rendszer jellemzi az országot, az egészségügy és oktatás magas színvonalas és ingyenes, fokozottan figyelnek a női és férfi egyenrangúságra a fizetések terén is, átlagosan 37 órát dolgoznak hetente és évi 5 hét szabadságot kapnak évente. A többi északi ország is a boldogság-ranglisták élén jelenik meg rendre, amely azonban nemcsak a jóléti rendszernek, hanem a kényszerű összezártságban kialakuló intenzív közösségi életnek és a tudatos relaxációra való fókuszálásnak is köszönhető.

Az elmélyült kapcsolatok

A pszichológiai kutatások egyértelműen megállapították, hogy az intenzív közösségi élet, a kapcsolatok elmélyültsége számos jótékony hatással bír:

  • csökkenti a stresszt
  • erősíti az immunrendszert
  • megnöveli az élettartamot
  • meghatározza boldogságérzetünket
  • javítja önértékelésünket
  • kézben tartja egész mentális egészségünket.

A mély, meghitt kapcsolatokat azonban ugyanúgy ápolnunk kell, mint bármi mást – a dánok ezt valósítják meg a hygge életformájában, amely 2016-ban került először Európa-szerte az érdeklődés középpontjába. Azóta is töretlen népszerűsége, egyre többen kezdik el követni a dán módszert, amely nemcsak hatékony, de rendkívül élvezetes is. Próbáld ki te is, már hamar érezni fogod a jótékony hatásait!

Hyggézz felkészülten – kedveskedj magadnak néhány igazán kényeztető ajándékkal!

Ajánlataink:

Dr.Kelen Relaxáló masszázsolaj (egykezes kupakkal) 150ml

1 099 Ft

Tovább

COLO Bio Levendula virágvíz cseppentős 100ml

1 890 Ft

Tovább

BaByliss Fürdőpamacs

499 Ft

Tovább

Kommentek

Szólj hozzá te is!