Főoldal / Tematikák / Test és fürdő / A napozás tízparancsolata

A napozás tízparancsolata

Mivel javában tart még a nyár és sokan csak az elkövetkezendőkben indulnak nyaralni, így még mindig fontos hangsúlyoznunk, hogy milyen körültekintőnek is kell lennünk, ha napozni szeretnénk.
Egészségünk és bőrünk védelméről semmilyen körülmény között ne feledkezzünk el, és jó, ha betartunk néhány egyszerű, ám annál jelentősebb alapszabályt:

napozás tízparancsolata

1. Tizenegytől háromig – ha egy mód van rá –, semmiképpen ne legyünk a napon. Ha mégis kimerészkednénk (lehetőleg ne délben), akkor húzódjunk árnyékba: bújjunk egy napernyő vagy egy lombos fa árnyékába.

2. Használjunk bőrünk típusának megfelelő naptejet, fényvédő krémet, hogy meggátoljuk a leégést. Kenjük be egész testünket, különös figyelmet fordítva az arcunkra, hátunkra, vállainkra és az ajkunk ápolásáról se feledkezzünk el, hiszen a nagy melegben ez is könnyen kicserepesedhet. Használjunk valamilyen UV-szűrős ajakbalzsamot.

3. A naptej vagy fényvédő kiválasztásánál csakis olyat vegyünk, ami az UVA-sugarak mellett az UVB-sugaraktól is véd.

4. Ha lehet, viseljünk napszemüveget minél többször, lehetőleg olyat, aminek jól szűr a lencséje, a napszúrástól pedig egy sapka vagy egy szalmakalap fog megmenteni, így ez se maradjon soha otthon.

5. A strandolás megkezdése előtt legalább 15-20 perccel hamarabb kenjük be magunkat naptejjel, hogy legyen ideje a bőrünknek beszívni azt. A napozás végeztével pedig soha ne feledkezzünk el az utólagos bőrápolásról sem.

6. Mivel az izzadás során rengeteg vizet veszítünk, ezért napozás közben is legyen gondunk mindig a megfelelő folyadékpótlásra. A legjobb, ha kristálytiszta vizet vagy buborékmentes ásványvizet fogyasztunk, mert a kánikulában ezek képesek legjobban szomjunkat oltani.

7. Ha nem kifejezetten napozni indulunk, hanem valami szabadtéri sportot végzünk, ráadásul víz közelében, akkor se feledkezzünk meg a fényvédelemről és lehetőleg olyan napvédő terméket válasszunk, ami nem folyik le akkor se, ha izzadni kezdünk.

8. A gyermekek védelmére is külön gondot fordítsunk, hiszen az ő bőrük még védtelen a káros napsugarakkal szemben. Az egészen piciket semmi esetre se vigyük napra, a nagyobbacskákat pedig csak úgy, ha jó alaposan bekentük őket erős faktorú naptejjel és fejükre is tettünk egy kis kalapot, kendőt vagy sapkát.

9. Ha fürdőzünk, vagy hosszabb időt töltünk a szabadban, többször újra kell kenni magunkat! Egyszeri bekenés nem véd egész nap még akkor sem, ha nem megyünk a vízbe. Ilyen esetben még jobb is, ha vízálló naptejet választunk.

10. A napozás után ne meleg vízzel zuhanyozzunk, mert ez esetben a bőrünk sokkal hamarabb kiszárad. Zuhanyozzunk hideg vízzel, az ugyanis edzi a bőrt, és abban is segít, hogy megőrizze a rugalmasságát. További előnye, hogy tisztán tartja a pórusokat, aminek következtében kevésbé leszünk hajlamosak a pattanásokra.

Kedvenceink, melyekre biztosan szükséged lesz:

COLO Bio Fényvédő 25+ testápoló tej 150 ml

6 580 Ft

Tovább

Dr.Kelen SunSave F30 GYEREK napkrém 100ml

1 999 Ft

1 790 Ft

Tovább

Malu Wilz Perfekt ajakápoló

3 499 Ft

Tovább

Kommentek

Szólj hozzá te is!