Főoldal / Tematikák / Baba-Mama / Babafürdetés – alapdolgok, amit minden szülőnek jó tudni

Babafürdetés – alapdolgok, amit minden szülőnek jó tudni

A boldog és biztonságos babafürdetéshez adunk néhány tanácsot, hogy öröm legyen minden pillanata.

Némely szülő izgatottan veti bele magát a feladatba, míg mások rettegnek minden estétől, amikor meg kell fürdetniük kisbabájukat. Sokan youtube videóról tanulják a mozdulatokat, mások pedig ösztönösen ráéreznek a dologra, de bárhogy is legyen a baba tisztálkodásán túl, a babafürdetés ideális esetben babának és mamának egyaránt jó élmény kell, hogy legyen.
Bár univerzális igazságok nincsenek, aranyszabályként annyit el lehet mondani, hogy az újszülött csecsemőket nem fontos minden nap fürdetni.

Babafürdetés – de heti hányszor?

Ez a kérdés merül fel legtöbbször a szülőkben, és a vélemények is megoszlanak róla. Van, aki ragaszkodik ahhoz, hogy naponta megfürdesse a picit, de akadnak olyan anyukák is, akik azt mondják, elég csak 2-3 alkalommal egy héten. Ez főleg az újszülöttekre vonatkozik, ám ahogy nő a gyerek, úgy kell a mindennapi esti rutin részévé tennünk a fürdetést főként miután már elkezd mászni és nemcsak anyatejjel táplálkozik, hiszen ilyenkor már könnyebben összekoszolja magát. Ügyeljünk arra viszont első perctől, hogy a pelenkával érintkező területeket mindig tartsuk tisztán, illetve naponta többször mossuk meg a baba kezeit és arcát.

Evés előtt a legjobb a fürdetés

Általában evés előtt a legideálisabb a fürdetés, feltéve, hogy a baba nem túl éhes. Ha az étkezések után közvetlenül fürdetjük, esetleg visszahányhatja az ételt. Az idősebb babák esetében a fürdetést leginkább lefekvés előtt érdemes megejteni, mivel így tisztán kerülnek ágyba és a fürdetés meg is nyugtatja őket, így biztosan rövid időn belül mély álomba is szenderülnek.

Nagyon fontos a helyes tartás

Amitől a legtöbb szülőnek az első időkben szinte biztosan görcsbe rándul a gyomra, az a baba helyes tartása. Ettől sem kell megijedni, villámgyorsan meg tudja mindenki tanulni. A kicsit úgy kell a kádba helyezni, hogy félig ülő helyzetben legyen. Ha jobb kezes vagy, fektesd a bal alkarodra, nyúlj át a hóna alatt és fogd erősen, de nem szorosan a bal vállát/felkarját. A fejét az alkarod tartsa. Ha teljesen bizonytalan vagy, akkor inkább vegyetek a kiskádba babaültetőt, vagy vásároljatok eleve olyan kiskádat, amiben már van, és akkor nem neked kell tartanod.

Milyen legyen a víz és a szoba hőmérséklete?

A víz megfelelő hőmérséklete természetesen kulcsfontosságú. Az első hónapokban érdemes melegebb, 37 °C-os vízben fürdetni a csöppséget, később már elegendő a 35-36 °C is. A fürdetéshez minden esetben babakádat (műanyag vagy zománcozott) használj, de ha végképp nincs más megoldás, a mosdókagyló is szóba jöhet.

Fürdés után is akad teendő bőven…

A babafürdetés után nem értek véget a tennivalók: a baba érzékeny bőre kiszáradhat tisztálkodás után (ezért ne is tartson a fürdés 5-10 percnél tovább), ezért megfelelő ápolást igényel.

Ajánlatunk babafürdetéshez:

Mixa Cold Cream Babáknak Fürdető krém 250 ml

1 099 Ft

Tovább

MÁDARA BABY Zab és Hársfavirág sampon 200 ml

3 990 Ft

Tovább

COLO Levendulás könnyű gyerek testápoló 100ml

2 690 Ft

Tovább

Kommentek

Szólj hozzá te is!