Diétás receptek – Szénhidrátszegény finomságok gyorsan, egyszerűen
Ha a diéta miatt figyelni kell a szénhidrátmennyiségre, jól jönnek a gyorsan, egyszerűen elkészíthető diétás receptek. Íme 5 szénhidrátban szegény, de ízben annál gazdagabb finomság!
Diétás finomságok a konyhában
A szénhidrát visszaszorításával operáló diéták valóban nagyon hatékonyak, ám sokszor okoz fejtörést, hogy akkor végül is mit lehet enni? Jó hírünk van: nagyon változatosan lehet étkezni, ráadásul könnyen beszerezhető anyagokból és kevés konyhai munkával megoldható fogásokat is készíthetünk. Összeállításunkkal azoknak kedveskedünk, akik szeretnének:
- szénhidrátszegény ételt készíteni
- kevés időt szánni mind az elő-, mind az utókészületre
- általános alapanyagokat használni
- és ínycsiklandó finomságokkal feldobni a diétájukat!
Jobb, mint a hasábburgonya – sült zeller
Aki nem szereti a zellert, az is próbálja ki a következő receptet, a sült zellernek ugyanis teljesen más íze van – markáns és isteni finom!
Elkészítése csupán ennyi: Hámozd meg és vágd gerezdekre a zellergumót (ez a legmunkásabb része). Keverj össze egy tálban olajat, pirospaprikát, esetleg tört fokhagymát vagy olyan fűszereket, amilyeneket csak szeretnél. Kókuszolajban még egészségesebb, de sima étolajat is használhatsz. Forgasd bele a zellerhasábokat, és rakd őket sütőpapírral bélelt tepsibe. 20-30 perc alatt megsülnek, érdemes félidőben megforgatni a hasábokat, hogy minden oldala szép pirított legyen.
Ketogénezők megfejelhetik tartármártással, akik a zsírbevitelt is korlátozzák, készíthetnek mellé joghurtból fűszeres-fokhagymás mártást.
Szénhidráttartalom: 100 g zellerben 9,2 g
Ne mondj le a szendvicsről! – a felhőkenyér
Nem is gondolná az ember, hogy sima tojás-krémsajt-sütőpor kombóval milyen pékáruhoz hasonló finomság készíthető. A felhőkenyeret még a konyhában teljesen járatlanok is hipp-hopp össze tudják dobni.
Mindössze ennyit kell tenni: 3 tojást válassz ketté, a fehérjébe szórj negyed teáskanál sütőport, és verd kemény habbá. A tojássárgákat keverd össze 3 evőkanál sajtkrémmel, sóval, esetleg különböző fűszerekkel. Add hozzá a felvert habot, és keverd össze őket. Sütőpapírra mérj egymás mellé tenyérnyi halmokat, és előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süsd meg őket. Önmagában is finomak, de kihűlve, vajjal, feltétekkel finom szendvics is készíthető belőlük.
Szénhidráttartalom: az egész 3 tojásból készült adagban kb 6-7 g található, sajtkrémtől függően
Hozzávalók:
- 3 tojás
- 3 evőkanál sajtkrém
- ¼ teáskanál sütőpor
- só, fűszerek
Desszert a javából – a túrópuffancs
Ez is nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető finomság. 1 kocka túrót keverj össze fél teáskanál sütőporral, 2 tojással, folyékony édesítővel és 1 evőkanál liszttel, zabliszttel, esetleg csak útifűmaghéjjal (utóbbi esetben kellhet az állaghoz valamennyi plusz liszt). Forrósítsd fel a serpenyőben az olajat, mérj kis, féltenyérnyi halmokat bele, és süsd meg mindkét oldalát. (Zsírbevitelt korlátozó diétában sütőpapíron, sütőben, megforgatva is készíthető). Nagyon fini!
Szénhidráttartalom: sima fehér liszttel az egész adagban 17 g
Hozzávalók:
- 1 kocka túró
- 2 tojás
- 1 evőkanál liszt
- ½ teáskanál sütőpor
- a kisütéshez olaj
Egy könnyed finomság – a kelbimbós lepény
Könnyű főfogásnak kiváló a kelbimbós lepény, nagyon finom, és igazán semmiség az elkészítése: főzd meg az (akár mirelit) kelbimbót, és tűzálló tálba vagy sütőpapírral tepsibe téve öntsd le a közben elkészített szósszal. A szószhoz olvassz fel 5 dkg vajat, keverj hozzá 1 evőkanál lisztet, 2 dl tejszínt, 1 dl vizet, 4 db tojást és ízlés szerint sót. A lepény kb. 20-30 perc alatt megsül, a tetejére akár reszelt sajtot is lehet szórni. Majonézzel, mártásokkal fogyaszthatjuk, de önmagában is nagyon finom.
Szénhidráttartalom: az egész adagban 30 g
Hozzávalók:
- 25 dkg kelbimbó
- 2 dl tejszín
- 1 dl víz
- 4 db tojás
- 5 dkg vaj
- 1 evőkanál liszt
- só ízlés szerint
Mintha nem is diétáznál: citromos vagy csokis mascarponekrém
A legegyszerűbb, ám az egyik legistenibb szénhidrátszegény csemege. Elkészítése csak ennyiből áll: a mascarpónét keverd ki ízlés szerinti folyékony édesítővel és kakaóporral vagy reszelt citromhéjjal és citromlével. Keverhetsz bele édesítős tejszínhabot, azzal lágyabb, ha anélkül készíted, sűrűbb krémjellege lesz. Egy doboz mascarpóne kb. 10 gram szénhidrátot tartalmaz. Ha a zsírbevitelre is ügyelsz, akkor mascarpóne helyett készítheted ricottából is!
Minden diétában a legfontosabb a kitartás: kényeztesd magad finomságokkal, és fel sem fog tűnni, hogy diétázol! Ne feledkezz meg a fogyást támogató lehetőségek bevetéséről sem: a segítségükkel elért bónusz karcsúsodás még tovább növeli motivációd és kitartásod. Diétázz okosan – az eredmények egész biztosan meghálálják majd a gondos tervezést.
Neked ajánljuk:
Kommentek
Szólj hozzá te is!