Főoldal / Tematikák / Baba-Mama / EC az új trend: Babák pelenka nélkül

EC az új trend: Babák pelenka nélkül

Az EC (Elimination Communication) -módszer lényege, hogy a pelenkázást egyszerűen kihagyják a gyereknevelésből. Helyette kialakítanak egy jelrendszert, amelynek segítségével a babák akár már 6 hónapos korára szobatisztává válnak. Így csinálják!

EC módszer, pelenkázás

Még alig született meg, máris szobatiszta?

Gondolkodtál már azon, mi minden lenne más, ha pelenka nélkül telne az újszülött- és csecsemőkor?

  • rengeteg pénzt megtakarítanál
  • nem szennyeznéd a környezetedet
  • soha nem kellene pelenkázni
  • nem kellene szobatisztaságra szoktatni óvoda előtt

Máshol nem is tudják, mi az a pelenka

Mindez nemcsak lehetséges, de a világ nagy részén így is valósul meg – csupán az európai, nyugati nevelési rendszer eleme a pelenka. Mindig történnek persze próbálkozások, a természeteshez közelibb pelenkázási módszerek, ám a valódi megoldást nem itt kell keresni. Nem pusztán a pelenkázás módjaiban kell a természetesre törekedni, hanem eleve a természet szabályai szerint kell szoktatni a kicsit – vallják az új trend követői. A pelenkázással ugyanis rászoktatjuk, hogy a baba szabályozás nélkül ürítsen, majd óvodás kor előtt elkezdjük épp az ellenkező rendszert tanítani.

Az új módszer: szoktassunk szobatisztaságra pelenka nélkül!

Az antropológusok megfigyelései alapján született a természetes csecsemőhigiéniának vagy elimináció kommunikációnak (EC) nevezett módszer, mely a természeti népek pelenka nélküli szobatisztaságra szoktatási rendszerét követi. Az EC segítségével a baba idejekorán megtanulja szabályozni az ürítését, és nem lesz szükség pelenkázásra.

Hogyan működik az EC?

Az EC lényege az, hogy először a szülő tanul: megfigyeli babája testének jelzéseit: pisilés, kakilás előtt mocorog, szemöldökét ráncolja stb. Amikor ez már megy, az ürítési jelek megjelenésekor a bilihez, vécéhez visszük, felé tartjuk, és a pisilést-kakilást sss vagy ssz hanggal kísérjük.

Mindez a természeti népek szokásrendszerén alapszik: az anyukák magukon hordozzák gyermekeiket, az állandó fizikai kontaktus során pedig könnyedén megtanulják a kicsik jelzéseit. Ilyenkor kissé eltolják maguktól a babát, susogó hangot adnak ki, majd miután a baba elvégezte a dolgát, megdicsérik, szeretgetik, megetetik. Így összekapcsolódik a hangra végzett tevékenység a jutalommal, és már 6 hónapos kor körül elérik a szobatisztaságot.

Hogyan működik?

Apró kényeztetés utazócsomag gyerekeknek

4 875 Ft

Tovább

Nálunk ez kissé nehezebben kivitelezhető, hiszen társadalmilag nem elfogadott, hogy a baba pelenka nélkül mászkáljon az étteremben, boltban vagy akár a játszótéren, így több fajtája is kialakult az EC-nek, vannak, akik csak alkalmanként, vannak, akik éjszakára használnak pelust, és egyre növekszik azoknak a családoknak a száma is, akik a teljes pelenkamentesség mellett teszik le a voksukat, mondván, a babának az a legjobb, ami természetes.

Egy biztos: a módszer rengeteg odafigyelést, testközelséget, következetességet kíván meg – ám busásan megtérül, hiszen fél évnyi módszeres szoktatással megússzuk nemcsak a pelenkázást, de a későbbi szobatisztaságra szoktatás olykor embertpróbáló időszakát is. A trend pedig azt mutatja, hogy egyre inkább a természetesség felé fordul a gyermekgondozás e téren is – minden bizonnyal a babák nagy örömére.

Tippünk:

Használd a baba bőrének ápolására is a természethez legközelebb álló készítményt! A COLO Bio Jojoba olaj felépítése nagyban hasonlít az emberi bőr által termelt faggyúhoz, erősíti a bőr védelmi funkcióit, gyulladáscsökkentő, kötőszöveterősítő, nyugtató hatású, remek segítség a pelenkakiütésekre, fürdés utáni testápoláshoz és babamasszázshoz egyaránt.

 

Kommentek

Szólj hozzá te is!