Főoldal / Tematikák / Egészség / Egy ősi technika, amellyel felszámolhatod a stresszt!

Egy ősi technika, amellyel felszámolhatod a stresszt!

A tibeti 9 tisztító légzést érdemes elsajátítani – csupán pár percet kell rászánnod, hatását pedig szinte azonnal érezni fogod.

A tibeti jóga alapgyakorlata a 9 tisztító légzés, amelyet bárki könnyedén elsajátíthat, ráadásul percek alatt. Próbáld ki te is, és élvezd különleges hatásait! Nemcsak a stressztől mentesít, de pozitív változásokat hoz az élet minden területén. Így csináld!

A testhelyzet

Vedd fel az ötpontos ülésnek nevezett testhelyzetet. Ülj egy párnára a padlóra, és keresztezd elöl a lábadat. Figyelj rá, hogy a gerinced függőleges és egyenes legyen. A mellkasodat szélesre nyisd ki, a könyököd kissé távolodjon el a testedtől. Az álladat kicsit húzd be, hogy megnyújtsd hátul a nyakadat. Ha nehezen tudsz a földön ülni, széken is végezheted a gyakorlatot, ilyenkor csak a bokádnál kell keresztezni a lábadat, és arra kell ügyelni, hogy ne dőlj a széktámlához. A szemeid legyenek behunyva.

Képzeld el az energiacsatornáidat!

A keleti tanok szerint 3 energiacsatorna fut a testünkben. A középső a köldök alatt 4 ujjnyira kezdődik, és a test középvonalában egyenesen halad felfelé, a fejtetőn pedig kinyílik, színe kék, átmérője hüvelykujjnyi. A másik két csatorna keskenyebb, kisujjnyi méretű, a középső csatornától jobbra ill. balra helyezkednek el. Ugyanúgy a köldök alatt indulnak, de a homloknál visszakanyarodnak és egy-egy orrlyukba nyílnak. A jobb oldali csatorna színe fehér és a jobb orrlyukban, a baloldali vörös, és a bal orrlyukban végződik. Miután elképzelted ezt a 3 csatornát, kezdődhet a 9 tisztító légzés gyakorlata.

Az első 3-as légzés

Idézz fel egy szituációt, amelyben haragot vagy viszolygást éreztél.

A jobb kezed gyűrűsujjával zárd be a jobb orrlyukadat, és lélegezz be lassan a bal orrlyukon keresztül. Képzeld azt, hogy világoszöld színű fénnyel teli levegőt szívsz be, amely a baloldali vörös csatornán áramlik lefelé egészen a köldök alatti csatlakozási ponthoz. Itt könnyedén tartsd vissza kicsit a levegőt, miközben az ujjaddal váltasz, és a másik, bal oldali orrlyukadat fogod be. Most lélegezz ki lassan, lágyan a szabadon maradt, jobb oldali orrlyukon, képzeld el, ahogy a levegő most a fehér csatornán áramlik felfelé, a kilégzés végén pedig erőteljesebben fújd ki a levegőt. Ismételd háromszor!

A második 3-as légzés

Idézz fel egy szituációt, amelyben túlzott ragaszkodást éreztél vagy túl vibráló, nyughatatlan voltál.
A bal kezed gyűrűsujjával zárd be a bal orrlyukadat, és végezd el ugyanazt a gyakorlatot, mint fentebb, csak fordítva: a jobb orrlyukon keresztül, a fehér csatornán át szívod be a levegőt, benntartod kicsit, miközben az ujjadat átváltod és a jobb orrlyukat fogod be, majd a bal oldalin, a vörös csatornán keresztül fújod ki. Ismételd 3-szor!

A harmadik 3-as légzés

Gondolj egy olyan helyzetre, amelyben elkülönülést vagy kétséget, bizalmatlanságot éreztél.

Most mindkét orrlyukon keresztül szívd be a világoszöldnek elképzelt levegőt, érezd, ahogy a két szélső energiacsatornán keresztül áramlik lefelé, a köldök alá. Tartsd bent egy kicsit, könnyedén a levegőt a köldököd alatt, majd képzeld el, ahogy a kifújáskor a középső csatornán keresztül a fejed tetején át távozik a térbe. A kilégzés előbb itt is lágyabb, a végén pedig erősebb legyen. Ismételd 3-szor!

Mindössze ennyi az egész. Az elején érdemes 3-nál többször ismételni az egyes gyakorlatokat, hogy jól berögzüljön. Utána naponta végezd el legalább egyszer, és élvezd a hatásait. S hogy mik ezek? A beszámolók szerint nagyobb belső harmónia, nyugalom, jobb emberi kapcsolatok, pozitív történések a munkában, az anyagiak terén és az egészségben. Tapasztald meg te is – igazán nem nagy áldozat belefektetni ezt a napi pár percet. A nyugodtabb, stresszmentesebb állapotot akár már az első gyakorlás után is érezheted, de 3 hét elteltével már a nagyobb pozitív változások is elindulnak. Egy próbát megér!

Ajánlataink stresszoldáshoz:

 

Kommentek

Szólj hozzá te is!