Főoldal / Tematikák / Férfi / Férfiideál akkor és most – így változott az ízlésünk évtizedek alatt

Férfiideál akkor és most – így változott az ízlésünk évtizedek alatt

Az, hogy mi hölgyek éppen milyen pasiért rajongunk nemcsak az ízlésünktől, de az éppen aktuális trendektől is függhet. Persze vannak, akiknél egy életen át csak a rosszfiú kinézetű alfahímek jöhetnek számba, vannak, akik a metroszexuális, enyhén piperkőc férfiakra buknak, míg megint mások az izomagyúak között keresik életük párját. Bárhogy is legyen, bármely csoportba is tartozz, tény, ahogy az évtizedek alatt legalább annyi féle-fajta férfiideál hódított, mint női. Divat volt a bajusz és a monokli, a rendezetlen, kócos haj, az erektől duzzadó bicepsz, és mint tudjuk, most óriási szakáll-őrület tombol a világban.

Így változott az ízlésünk a XX. század elejétől már, ami a pasikat illeti:

1. A súlyemelők évtizede

Az 1900-as években a gladiátor, görög istenszerű, Schwarzenegger-típus számított jó pasinak. Például Eugen Sandow, akit a modernkori súlyemelés és testépítés megteremtőjének tartanak. Nemcsak számos múlt század eleji fiúra gyakorolt jelentős hatást és ösztönzést, hogy nagyok és erősek legyenek, de ő az, akinek a szobrát megformázó díjat a Mr. Olympia versenyen a győztesnek átadják.

2. Az évtized hóbortja: bajusz és monokli

Hűvös, angol elegancia jellemezte az 1910-es éveket. Ugye, hogy nem is nagyon tudnánk elképzelni a monoklit pödört bajusz, cilinder, és sétabot nélkül?! Ma már megmosolyogtatónak számítana, ha így jelenne meg egy férfi a társaságunkban (kivéve, ha épp farsang van), ám volt idő, mikor ezektől számított egy pasi divatosnak.

3. A lenyalt hajak kora

Bizony nemcsak ebben az évben számított trendinek az olyan frizura, ami ápolatlan, zsíros hatást kelt. Az 1920-as években Rudolph Valentino volt a szupersztár, akinek frizurája egy az egyben úgy nézett ki, mint aki egy egész tubus waxot kent a hajára. A férfiak ennek ellenére mégis igyekeztek rá hasonlítani.

4. Mindegy, csak bajuszos legyen

A 30-as évek férfiideálja sportos, egyenes tartású, keskeny csípőjű, széles vállú, és úgy néz ki, mint a híres Clark Gable, aki a nők bálványa volt. Ha még egy kis bajusza is akadt, az már maga volt a tökély.

5. Az egyenruha szexi

A II. világháború környékén az erős, férfias, borotvált férfiak voltak divatosak, mint például Gregory Peck. A vásznon Audrey Hepburnt, Ingrid Bergmant és Ava Gardnert is elbűvölte, az 1940-es években pedig ő számított trendi pasinak a hölgyek körében.

6. Elvis, a Király

Elvis Presley életében számos jelentős szerepet játszott, volt idő, amikor azt kapott meg, akit csak akart. A lázadó szépfiú nemcsak különleges hangjával és utánozhatatlan csípőmozgásával, de kinézetével is levette a lábáról a nőket az 1950-es években. Elvis frizuráját Larry Geller tartotta karban, aki többek között Marlon Brando, Steve McQueen vagy Rock Hudson fodrásza is volt.

7. Kisfiús báj, vad férfiasság

Az Elvis utáni kor (1960) már a francia és olasz ficsúrok évtizede volt. Ezen időszak egyik jellegzetessége, hogy a férfiak talán többet foglalkoztak magukkal, mint a nők, legalábbis a filmvásznon szereplő ifjak biztosan. A korszak felejthetetlen szépfiúja: Alain Delon volt, akinek kisfiús bája mögött bizony vadóc lélek lapult.

8. A testépítők és bicepszek kora

A hetvenes években minden nő a kockákra és az erőtől duzzadó bicepszekre figyelt. A kor két nagy úttörője Arnold Schwarzenegger és Sylvester Stallone volt, akik máig láthatóak a filmvásznon, igaz, kigyúrt testükön azért meglátszik már az idő vasfoga is. Ma már inkább csak mosolygunk rajtuk…

9. Életmentő-trend a 80-as években

Maradva az izmoknál, annak idején női szívek millióit dobogtatta meg David Hasselhoff atletikus alkata, piros fürdőnadrágja, barna bőre. Bár a magyar strandokon akkortájt nem így néztek ki a vízi életmentők, azért sok nő vágyott arra, hogy egy hozzá hasonló pasi mentse ki őket a habokból…

10. Kellett az a valami plusz…

A 90-es években hódított a grunge rock. Akkoriban mindegy volt, hogy egy férfi mit visel, vagy hogy néz ki, csak legyen benne valami plusz. Így lett sztár például Kurt Cobain is…

11. Piperkőc szépfiúk, férfias piperkőcök

A metroszexualitás a 2000-es években jött divatba: drága ruhák, parfüm, manikűr-pedikűr – mindezeket a férfiak sem vonták meg maguktól. Tipikus példája ennek a trendnek David Beckham focista, aki igazi tetkós szépfiúként tündökölt az újságok címlapján.

12. Hipszterség, az új őrület

Lezser gondtalanság, hipszterszemüveg, borosta, tetoválás, de azért izmosra gyúrt felsőtest, mint Ryan Goslingé. Ez volt a 2010-es években. Nem is volt olyan rég, mikor még az ilyen pasik dobogtatták meg a szívünket…

13. Favágók, vikingek ide gyűljetek!

Napjainkban egy egészen új trend kerítette hatalmába a férfiakat (és ezáltal a nőket is), mégpedig a favágószexuális (lumbersexual). Az új dilink, ha a pasi úgy néz ki, mint egy viking, esetleg ács, és bár hosszú, de rendezett a szakálla, a haja pedig kicsit kócos, de illatos is.  Van legalább egy kockás inge és zord tekintete mögött érzelmesség lapul.

Igényes férfiaknak ajánljuk:

Kommentek

Szólj hozzá te is!