Főoldal / Tematikák / Arcápolás / Fogfehérítés indul – Mitől lesz ragyogó a mosolyod?

Fogfehérítés indul – Mitől lesz ragyogó a mosolyod?

Ma már az igényes megjelenés nemcsak egy divatos ruhából, trendi frizurából és mutatós sminkből áll, hanem éppúgy szükségünk lehet csillogóan fehér fogakra is ahhoz, hogy igazán magabiztosnak érezzük magunkat. Egy egyéniségünkhöz tökéletesen passzoló, csini rúzs sem mutat túl jó a szánkon, ha mögötte kivillannak sárgásan elszíneződött fogaink. A fogfehérítés ma már nem kiváltság.

fogfehérítés

Mi minden befolyásolhatja a fogak elszíneződését?

1. Az étkezési szokásaink

A nagy mennyiségű kávé, fekete tea, kóla fogyasztás, a savas ételek, a narancs és más citrusfélék egyaránt hozzájárulhatnak a fogzománc eróziójához, így a fogak áttetszőbbé válnak és a sárgás elszíneződések is jobban látszanak majd. Minden olyan élelmiszer elszíneződést okozhat, amiben nagy mennyiségben fordulnak elő mesterséges színezőanyagok, így ezeket nemcsak egészségünk, de fogaink egészsége szempontjából is jó messzire elkerülni.

2. A dohányzás

Egyike a legkárosabb dolgoknak, amivel egészségünknek és szépségünknek is ártunk. A cigarettában található nikotin barnás lerakódást hagy a fogak felszínén, észrevétlenül is beivódik a fogakba és belülről kezdi roncsolni azokat.

3. Az életkor

Az életkor előrehaladtával romlik a fogak állaga és sötétedik a fogak színe. Mi magunk is észrevehetjük régebbi fotóinkon, hogy húsz évesen sokkal fehérebbek voltak a fogaink, mint negyvenen túl. Ahogy idősödünk, úgy válik egyre nehezebbé a fogfehérítés is.

4. A genetika

Elsőre furcsának hangzik, de örökletes is lehet, ha valakinek sárgásabbak a fogai. Mivel mindannyian egy előre meghatározott fogszínnel születünk, ami lehet sárgás-barnás vagy zöldesszürkés. Ez idővel egyre jobban fog érvényesülni és az is köztudott, hogy a sárgás-barnás árnyalat jobban reagál a fehérítésre, mint a másik.

5. Fogcsikorgatás

Fokozott stressz hatására illetve nyugtalan lelkiállapotban sokan hajlamosak a fogukat csikorgatni nemcsak napközben, de éjjel alvás alatt is. Ezek olyan mikrorepedéseket hoznak létre a fogak szerkezetén, melyek hatására hamar elszíneződhetnek a rágóélek.

fogfehérítés

Fogfehérítés házilag – hogyan csináld?

Citrommal és szódabikarbónával

A házi, természetes fogfehérítés hívei biztosan kipróbálták már a citromlével elkevert szódabikarbónás módszert, amelyet egy puhább fogkefével kell felvinni a fogakra és fenn kell hagyni néhány percig. Mivel a citromsav erősen roncsolja a fogakat, így nem ajánlott túl gyakran alkalmazni ezt a módszert, hiszen így nagyban növelhetjük a fogszuvasodás lehetőségét is.

Eperrel és szódabikarbónával

Vannak továbbá olyanok, akik a citrom helyett pépesre tört eperhez keverik a szódabikarbónát és azt viszik fel a fogakra. Az eper magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően segít megszabadulni a fogkőtől, melytől szintén sárgának mutatnak a fogaid. Emellett a gyümölcs almasavat is tartalmaz, mely a felületi foltokat halványítja el.

Narancshéjjal

A gyümölcs belső, fehér héja nem csak számos élelmi rostot és fitovegyületet – különösen flavonoidot – tartalmaz, de természetes fogfehérítő is. Pucolj meg egy narancsot, majd a gyümölcs héjának belső felével dörzsöld óvatosan a fogaidat.

Bármely fent említett módszer mellett is döntsünk, nagyon fontos, hogy ne vigyük túlzásba egyiket se. Ha kifejezetten érzékenyek a fogaink, inkább menjünk biztosra és kérjük ki fogorvosunk tanácsát abban, hogy milyen gyakran alkalmazhatjuk valamelyik módszert. Többször, mint heti egy alkalom semmiképp ne végezzünk fogfehérítést!

Ajánlatunk:

Kommentek

Szólj hozzá te is!