Főoldal / Tematikák / Körömápolás / Géllakkozás kisokos – 7 hiba, amivel tönkreteheted a körmeidet

Géllakkozás kisokos – 7 hiba, amivel tönkreteheted a körmeidet

Rengeteg oka van annak, hogy imádom a gél lakkos manikűrt, de néhány különösen kiemelkedik ezek közül is. Rajongok például azért, hogy zéró a lakk száradási ideje és így zéró az esélye annak is, hogy elkenődjön. Legalább két hétig tartós marad és gyönyörű fénye miatt is újra és újra időpontot kérek a manikűrösömtől. Viszont mikor a leszedéséről van szó, bevallom, ellustulok. A géllakkozás leggyakoribb hibái következnek!

Ha aközött kell válasszak, hogy préseljek-e be egy időpontot a manikűrösömhöz az amúgy is zsúfolt napomba vagy útközben hazafelé kapargassam le a lakkot, hát sajnos többször a második megoldást választom. Viszont úgy néz ki, hogy nem ez az egyetlen hiba, amit elkövetek, és lehet te is hibázol (sőt, még a manikűrösöd is). Pont ezért kértem segítséget Elle sztármanikűröstől. A körömspecialista (aki Beyoncé, Jennifer Lopez és Blake Livley manikűröse is) elárulta, hogy a látszólag egyszerű dolgoktól is károsodhat a gél lakkod és a természetes körmöd, ha nem vagy elég óvatos. Viszont, ha helyesen használod és ápolod a gél manikűröd, akkor semmilyen veszélyt nem jelent majd körmeidnek.

Hiba1: Felkaparod a lakkod

Határozd el magad: ha ilyen lakkot akarsz használni, akkor rendesen leáztatod majd. „Mivel rengeteg időt spórolsz meg a feltevésnél és a tartósságánál, be kell lásd, hogy a leáztatásra szánt kellő idő elfogadható időveszteség.” – mondja Elle. Idő hiányában választhatsz egy otthoni leszedőt vagy készíthetsz sajátot 100%-os acetonból. De bármit is választasz, ne kapard le a lakkot! „Nem a gél az, ami tönkre teszi a körmöd, hanem a helytelen eltávolítása, ezért fontos időt szánni rá, hogy megfelelően leáztasd.” Az eltávolításhoz először vegyél egy durva reszelőt és reszeld le a gél tetejét addig, amíg annak a fénye tompul.

Ezután fogj egy acetonnal átitatott vattát, tegyél egyet-egyet minden körmöd tetejére és szorosan csavard be egy alufóliába az ujjaidat, úgy hogy azt ne érje levegő (mert ettől elpárologhat az aceton), majd hagyd így 10 percig, míg a körömlakkleszedő hat. Lehet, hogy ez egy kis kísérletezést igényel attól függően, milyen típusú és erősségű a gél lakkod (lehet akár 40 perc is mielőtt lepattogzik). Mikor a gél felemelkedik a körömházról, akkor egy narancsfa pálcával gyengéden nyomd le a gélt. Miután minden körmödről eltávolítottad a gélt fontos, hogy hidratáld őket körömápoló olajjal.
Nagyon fontos az eltávolításban, hogy rendkívül gyengédnek kell lenned, mert ilyenkor a körmök puhábbakká válnak. Semmi esetre sem szabad durván lekaparni a gélt, ha helyesen csináltad, akkor egy gyenge nyomástól is fel kell jönnie. Ha megpróbálod erőszakosan feltépni, akkor azzal a körmöd felső rétegeit is lekaparod ezzel tovább gyengítve azt.

Hiba2: Nem használsz körömápoló olajat

A közhiedelemmel ellentétben az olajaknak, krémeknek és hidratálóknak semmi hatása nincs a gél lakkokra. Miután a gél megszilárdult kenheted a kezed bármilyen krémmel, az nem rontja a géled állapotát, sőt a körömápoló tartósabbá is teheti azt.
„A körmök olyanok, mint a szivacs. Ha túl hamar kiszáradnak, akkor összehúzódhatnak a gél alatt így elválva a lakktól.” – magyarázza Elle. Ezért hidratáld rendszeresen a körmeidet és így csökkented a felválás esélyét.

Hiba3: Piszkálod a széleket

Mikor úgy érzed, hogy kicsit felvált a gél, kérj időpontot a manikűrösödtől egy gyors feljavításra. Semmiképp se kezd el kapargatni vagy mozgatni, mert ezzel nem csak a manikűröd rondítod el, de feltépheted a körmöd felső rétegét is! A manikűrös egy gyors tisztítással és egy kis körömragasztóval pillanatok alatt megjavítja, és ismét tökéletesek lesznek körmeid. Ráadásul egyes szalonok nem kérnek a javításért pénzt, ha ez hét naptól hamarabb történik.

Hiba4: Rossz szalont választasz

Alapvetően az is fontos, hogy egy jó hírnevű szalont válassz, mikor gél manikűrt rakatsz fel. Figyeld meg milyen technológiájú gépeket használnak. A régebbi típusú UV-lámpákat gyakran kell cserélni és tisztítani. Ha ezt nem csinálják, akkor lehet, hogy a lakk helytelenül szárad és így napokon belül felválik, ami a körmödet is károsítja.
„Bizonyosodj meg róla, hogy a szalonodban új típusú LED-es lámpákat vagy az új CND Shellac (Led) égőket használják” javasolja Elle. „Ezeket a lámpákat nem kell cserélni és végtelenségig tartanak.” Jót tesznek a bőrödnek (mivel nem teszik ki a káros UV-fénynek) mégis hamarabb szárítják a gélt, ami azt jelenti, hogy kevesebb időd megy el a száradásnál.

Hiba5: Ficánkolsz a lakk száradása közben

Nem hiába van a lámpán az az időzítő! A gél lakknak szüksége van a teljes beállítót időre, hogy rendesen megkössön és sokáig tartson. Bármennyire is csábít, hogy gyorsan válaszolj egy SMS-re, ne vedd ki a kezed a gépből akár egy másodpercre sem! Tartsd a kezed egyhelyben, ameddig nem hallod az időzítő jelzését.

Hiba6: Helytelen előkészítés

Egyes szalonok azzal spórolnak, hogy olyan előkészítő folyadékot alkalmaznak mely olcsó, de nem a gélhez találták ki. Ne hagyd, hogy átverjenek!
„A helytelen előkészítés a gél száradásában okozhat károkat” magyarázza Elle. „Emiatt gyakran felválik a gél még a felrakás utáni első héten.” Miden gél típushoz jár a maga előkészítő folyadéka, és a manikűrösödnek ezt kell használnia.

Hiba7: Különböző márkák keverése

Nem mondható főbűnnek, de minden gél lakknak megvan a maga előkészítő, alapozó, fedő és színezett lakkja. Ezeket arra tesztelik ki, hogy együtt tökéletesen működjenek és a legtartósabb és fényesebb terméket alkossák. A több különböző fajta keveréséből kaphatunk egy középszerű, kevésbé tartós manikűrt, ezért jobb ezt is elkerülni.
Ha valaha jártál úgy, hogy a manikűrösöd küszködött a gél eltávolításával az amiatt lehetett, hogy több különböző termék rétegei voltak a körmödön és ezek nem reagáltak jól a leszedőre. Sokkal biztosabb, ha csak egy márkából vásárolsz termékeket. „A biztonság kedvéért megveheted saját géljeidet, amit magaddal is vihetsz…” mondja Elle.

Ajánlatunk:


Forrás: https://www.popsugar.com/beauty/How-Remove-Gel-Manicure-Home-41910201

Kommentek

Szólj hozzá te is!