Hatóanyag kisokos: homoktövis, a természet aranya
A homoktövis gyógyító hatása évezredek óta ismert. A hippokratészi időkben gyomorbetegségek gyógyítására, majd a sebek kezelésére használták, az ókori Görögországban pedig az olimpia előtt a lovaknak adták, hogy növeljék azok fizikai erejét és még csillogóbbá tegyék szőrüket. A kínaiak sem véletlenül nevezik a homoktövist a gyógyító növények királynőjének. Ősidők óta jól ismerik és használják ezt a csodaszert, nagy alázattal tisztelik varázslatos erejét a testre és a lélekre gyakorolt üdvös hatása miatt.
Gyulladás és fájdalomcsökkentő, magas C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig ideális immunerősítő, hatékony antioxidáns, de zsíroldó és anyagcsere serkentő hatással is bír.
Homoktövis a szépségápolásban
Jótékony hatásait a szépségápolásban is gyakran kamatoztatják, hiszen meggátolja a hajhullást, kisimítja a ráncokat, erősíti a kötőszöveteket, ezért csökkenti a narancsbőrt is, valamint a pattanásos bőrre is jótékony hatással van. Napolajok alapanyagaként is hasznosítják, olaja ugyanis véd a napsugárzás okozta károsodástól. A homoktövis hatóanyagai elraktározódnak a bőrben, védik a hámréteget, elősegítik a pigment-képződést, tehát növelik barnulási készségünket, és ezzel mérséklik a leégést is.
Miben rejlik még különlegessége?
100 g friss homoktövis 450 g C-vitamint tartalmaz, de E-, F-vitamin és béta-karotin tartalma is igen magas. Antioxidáns hatású gyümölcs, ami számtalan ásványi anyagot is magában hordoz. Magas a fehérje-, energia-, és proteintartalma is. Fogyasztása felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt ajánlott, bármikor és gyakorlatilag korlátlan mennyiségben.
Magolaja minden család házipatikájában nagy szolgálatot tesz antibakteriális hatása révén, hiszen eredményes torok- és mandulagyulladás, orrnyálkahártya-gyulladás esetén. Csírátlanító tulajdonsága miatt kiváló gyulladáscsökkentő.
Hogyan fogyasszuk?
„A gyógyszertárakban, reformházakban és drogériákban beszerezhető homoktövisléből napi 3 kanállal fogyasszunk, vagy cukorral (1 rész homoktövisléhez 1 rész cukor) keveréket készítsünk, amelyből naponta többször, teáskanálnyi mennyiséget vegyünk be.
Kedvenceink:
Kommentek
Szólj hozzá te is!