Főoldal / Rovatok / Tippek és ötletek / Homeopátia – Ismerd meg a természet patikáját!

Homeopátia – Ismerd meg a természet patikáját!

Mindig is szerettem az emberek könyvespolcán legeltetni a szemem. Érdekesnek találom, hogy mások milyen könyveket olvasnak, milyen kiadványokat vásárolnak. Emlékszem, a kilencvenes évek elején bárhol jártam, mindenhol belefutottam Maria Treben Egészség Isten patikájából című könyvébe, amit minden idők egyik legnagyobb könyvsikerének tulajdonítanak a mai napig Magyarországon, sőt a környező országokban is, hiszen a természetgyógyászattal foglalkozó könyvet, – amelyben részletesen bemutatják a különböző gyógynövényeket –, több mint tizenhét nyelvre fordították le.

homeopátia

Napjainkban sok kiadvány, magazin és könyv jelenik meg a homeopátiáról, mivel folyamatosan növekszik az érdeklődés a természetes gyógymódok iránt, így a fent említett könyv kicsit mindezek előfutárának tekinthető. Ma már minden megtalálható az interneten, utána tudunk bárminek olvasni, sőt, egész kis diagnosztikát tudunk felállítani a világháló segítségével.

Ha fáj valamim, gyógyszert veszek be…

Régóta tudni véljük, hogy rohanó világunkban egyre jobban romlik egészségi állapotunk, növekszik az idegi megterhelésünk. Az emberek egyre betegebbek, túlterheltebbek, stresszesebbek, de szinte minden problémánkra létezik már egy, de általában több méregdrága csodaszer a gyógyszertárakban. Az embereket még az sem tántorítja el ezek megvásárlásától – hiába vagyonokat költenek gyógyszerekre –, hogy jóformán fogalmuk sincs arról, hogy a készítmények mit tartalmaznak, milyen hatással lehetnek a szervezetükre.
Ha fáj valamim, gyógyszert veszek be és várom a hatást. Manapság így működünk pedig sokszor a megoldás egy karnyújtásnyira van tőlünk, a természet ölén.

Nagy magyarjaink is homeopátiás szerekkel gyógyultak

A homeopátiás gyógymódokban valaki vagy hisz vagy olcsó hókuszpókuszos kuruzslásnak véli. Nagy magyarjaink, például Kossuth Lajos és Széchenyi István is e módszerekkel gyógyultak, napjainkban pedig az angol királyi család kizárólag homeopátiás gyógyszereket használ.

A természetgyógyászat egyik ága ez, amely az egész embert kezeli annak minden panaszával és tünetével együtt, nem pedig egy felállított diagnózishoz rendel mindenféle szereket, gyógyszereket és kezeléseket. Figyelembe veszi a beteg testi és lelki alkatát, a betegség egyéni tüneteit, kialakulásának körülményeit, egyszóval egy egészként vizsgálja a pácienst.

A kiválasztott gyógyszer a szervezet saját védekező rendszerének működését serkenti, és ezzel indítja be a gyógyulás folyamatát, míg a hagyományos orvoslás a betegségtünetek “elnyomásával” igyekszik ezt megtenni. A homeopátiás szerek ásványi, növényi és állati eredetűek, és mivel az anyag egészen kicsiny mennyiségét tartalmazzák, alkalmazásuk veszélytelen és mellékhatások nélküli, nyugodtan szedhetik újszülöttek, terhes és szoptató kismamák is.

Hasonló a hasonlót gyógyítja…

…így szól a homeopátia alapelve. A görög homeopátia szó, szó szerinti fordításban „hasonló szenvedést” jelent. A hasonlóság elvére utal, amelyet már Hippokratész is megfogalmazott, és amelyet a XVIII. században Hahnemann német orvos dolgozott ki részletesen.

A homeopátia megalkotója Samuel Hahnemann számos saját magán végzett kísérlet tapasztalata alapján vonta le a következtetést: az a szer, amely nagy mennyiségben előidézi egy betegség tüneteit, kis mennyiségben gyógyítja azt.

A homeopátia másik alapelve a nagyon nagy hígítású szerek használata, ezzel magyarázható, hogy a parányi mennyiségek még mérgező eredetű kiindulási anyagok esetén is mellékhatás mentesen használhatóak.

A harmadik alapelv a személyre szabott kezelés, ami azt jelenti, hogy a homeopátiában nincsenek minden betegre egyformán érvényes receptek, egy betegség gyógyításánál figyelembe kell venni az egyéni hajlamot, az egyén reakcióját, alkatát. Természetesen a homeopátiának is megvannak a maga korlátai: ez a terápiás módszer csak addig alkalmazható, amíg a szervezet elváltozásai még visszafordíthatóak, kiesett funkciókat nem lehet vele pótolni, de számos esetben jó kiegészítője lehet a hagyományos gyógyszeres orvos kezeléseknek is.

Gyógyít vagy sem?

Sokan kétségbe vonják a homeopátiás szerek valódi hatását, és úgy gondolják, hogy csak placebók, azaz azért hatnak, mert a betegek hisznek bennük. E vélemény ellen szól azonban, hogy a homeopátiát manapság egyre inkább alkalmazzák már az állatgyógyászatban is, ráadásul sikerrel, márpedig az állat nem tudja, hogy hinnie kellene a kezelés sikerességében.

A homeopátia egyik legfőbb erénye, hogy akut megbetegedéseknél célzott, jól irányított kérdésfeltevéssel könnyen ki tudja választani a szakember a megfelelő szert. Egyre gyakoribb az is, hogy a betegek maguknak választanak szert, de ez nem minden esetben jó döntés, érdemes inkább szakképzett, homeopátiás ismeretekkel rendelkező gyógyszerész, természetgyógyász, vagy orvos véleményét kikérni. 

Kedvenc homeopátiás fogkrémjeink:

Kommentek

Szólj hozzá te is!