Főoldal / Tematikák / Baba-Mama / Igaz vagy hamis? – tévhitek a terhesség körül

Igaz vagy hamis? – tévhitek a terhesség körül

Se szeri, se száma azoknak a tévhiteknek, amelyek a teherbeeséssel kapcsolatban keringenek a világban. Összegyűjtöttük a leggyakrabban hallottakat és igyekszünk meg is cáfolni őket. Íme, 10 tévhit a terhesség körül.

terhesség

A negatív teszt azt jelenti, hogy nem vagy terhes.

Már ez sem igaz, hiszen jelentheti azt is, hogy még nincs elég HCG hormon a vizeletedben, amit a teszt ki tudna mutatni, így érdemes egy-két nap múlva újra elvégezni, mert a beágyazódás után, ennek a hormonnak a mennyisége a vizeletben folyamatosan nő, így talán pár napon belül már meghozza a teszt a várt eredményt.

Az ovuláció napján a legnagyobb az esélye a teherbeesésnek.

Valóban nagyobb esélye van a fogantatásnak, ha a pár az ovuláció napján szeretkezik, de a fogantatás valószínűsége akkor a legnagyobb, ha a házaspár 24-36 órával a tüszőrepedés előtt tart légyottot.

Menstruáció alatt nem lehet teherbe esni.

Téves feltételezés ez is, hiszen gyakorlatilag nem lehet pontosan megjelölni egy olyan időpontot, amikor lehetetlen a fogantatás. Védekezés nélküli szex esetén bármikor teherbe lehet esni, sőt, mint tudjuk, az óvszer és a fogamzásgátló sem nyújt száz százalékos védelmet. Ha a menstruációd vége felé mégis összebújnátok, az ovulációd pedig ciklusod elején megtörtént, bizony még az is lehet, hogy állapotos leszel.

Nem mindegy, hogy milyen pózban szeretkeztek.

Ha a babaprojekt minden mozzanatát megtervezitek, nyilvánvalóan szeretkezés közben ki akarjátok használni a gravitáció adta lehetőségeket is, aztán feltartott lábakkal, gyertyában várjátok, hogy a spermiumok valóban célba érjenek. Ne gondoljátok, hogy számít a testhelyzet és ne kínozzátok magatokat számotokra kényelmetlen pozíciókkal.

Szoptatás alatt nem lehetsz terhes.

De igen. Amennyiben féléves koráig a baba kizárólagosan csak szopik és legalább napi 6 alkalommal úgy, hogy 6 óránál hosszabb idő nem marad ki két szoptatás között, a szoptatás tényleg fogamzásgátló hatású, azonban a baba 6 hónapos kora után már nem véd a szoptatás az újabb várandósságtól, ezért javasolt valamilyen kiegészítő védekezési módszert is használni.

Ha már menstruálsz, biztosan nem maradtál terhes.

Néha megesik, hogy a menstruáció várható időpontjában nem vérzés, hanem valamilyen barnás folyás jelentkezik a nőknél, annak ellenére, hogy a baba megfogant. Sajnos ilyenkor meglehetősen nagy a korai vetélések aránya (az összes terhességnek kb. 20%-a).

Ronthatja a spermák minőségét a túl szűk boxer és a forró fürdő.

A legtöbb egészséges férfi esetében nem befolyásoló tényező, ha néhanapján vesz egy forró fürdőt és szűkebb alsónadrágot hord. Azoknak a férfiaknak szokták javasolni, hogy kerüljék a forró fürdőt és a testhezálló ruházatot, akiknek alacsony a spermaszámuk vagy meddőségi problémáik vannak. Ez a tévhit bizonyára abból ered, hogy az ondósejtek a herében vannak elraktározva, melyek pedig a herezacskóban, a testüregen kívül helyezkednek el, és ez a rész sokkal hűvösebb, mint a test többi része. Amikor a testhőmérséklet emelkedik, vagy ha a férfi túl feszes dolgot húz magára a spermiumok száma és mozgékonysága csökkenthet, de egészséges férfiaknál ez a veszély nem igazán áll fenn.

Ha évekig fogamzásgátló tablettát szedsz, az abbahagyása után még sokáig nem fogsz teherbe esni.

Tablettája és szervezete válogatja. Majd a nőgyógyászunk úgyis elmondja, hogy nagyjából mikorra várható, hogy kiürül az a rengeteg hormon a szervezetünkből, ami eddig gátolta a teherbeesést. Egyébként pedig ennek az ellentéte is igaz lehet, mert a tabletta szedésének abbahagyását követően gyakran jóval hamarabb következik be a terhesség, mint azt gondolnánk.

A meddőségi problémák oka a nő.

A meddőségi problémák ugyanolyan gyakorisággal fordulnak elő a férfiaknál, mint a nőknél. Egy tanulmány szerint egyharmad arányban a nő, egyharmad arányban a férfi és egyharmad arányban mindkét fél felelős a termékenységi problémáért, másik tanulmány szerint 40-40%-ban valamelyik félnél, 20%-ban mindkét partnernél van valamilyen rendellenesség.

A meddőségi problémák általában 35 fölött jelentkeznek.

Az igazolódott, hogy a teherbeesés esélye folyamatosan változik egy nő élete során, és nincs konkrét időszak, amikor zuhanásnak indul. Általában a húszas évek elején van a csúcsponton egy nő termékenysége, de ez nem jelenti azt, hogy ebben a korban a fogamzás mindig zökkenőmentes és idősebb korban problémákra kell számítani.


Ajánlatunk:

X-Epil Terhességi gyorsteszt csíkok 2db

549 Ft

499 Ft

Tovább

X-Epil Terhességi gyorsteszt pen 1db

749 Ft

699 Ft

Tovább

X-Epil Terhességi gyorsteszt pen 1db - exkluzív

849 Ft

699 Ft

Tovább

Kommentek

Szólj hozzá te is!