Főoldal / Tematikák / Arcápolás / Így védekezhetsz a napégés és bőrgyulladás ellen

Így védekezhetsz a napégés és bőrgyulladás ellen

Vigyázat, télen a naptól és a széltől is begyulladhat a bőröd!

Mi a különbség a leégés és a bőrgyulladás között?

A bőr egyaránt begyulladhat a napsugaraktól és a hideg téli széltől. Utóbbi esetben a szél eléri a bőrt, és kivonja az epidermisz felső rétegéből a vizet. A nap káros sugarai ellenben a bőrsejtek DNS-ét károsítják, elszíneződést és foltokat okozva. A napsugaraktól való leégés valóban veszélyes, hiszen a bőrrák kialakulásának kockázatával jár, a téli széltől való kipirosodás, begyulladt bőr azonban csupán kellemetlen, de ilyen veszélyeket nem rejt magában. Mindkettő piros, gyulladt bőrrel jár, ám a szél okozta problémák valójában csak a bőr súlyos szárazságát jelenti, így a kezelése is más.

napvédelem

Hogyan előzheted meg?

Mielőtt a szabadba megyünk, mindenképpen használjunk nagy erejű hidratálót télen! A legjobbak az olyan készítmények, amelyek petrolátumot tartalmaznak. (Tipp: Mixa 24H Cold Cream Hidratáló Száraz és Érzékeny Bőrre tubus krém)

A petrolátum védőréteget képez a bőrön, így a környezeti hatások nem okoznak károkat. Ilyenkor jó elkerülni a bőrt túlzottan igénybe vevő készítményeinket is, a bőrradírozást, hámlasztást mindig csak akkor végezzük, ha utána már nem megyünk szabad levegőre. A fényvédelem pedig fokozottan fontos: síeléskor, több órás kint tartózkodásnál mindenképpen széles spektrumú, erős fényvédőt használjunk. (Tipp: Dr.Kelen SunSave F50+ Arcra napkrém)

Mi a teendő, ha a hidegtől begyulladt vagy a téli napon leégett a bőr?

Első körben a hűtést javasolják: a hideg borogatás mellett nyugtató hidratálóval (legjobb az Aloe vera). Petróleumtartalmú terméket viszont ne alkalmazzunk leégés vagy bőrgyulladás után, mert a hőt tovább köti, így csak még rosszabbá teszi a helyzetet. Igyunk sok folyadékot, esetleg gyulladáscsökkentő tablettával is enyhíthetjük a fájdalmat és gyorsíthatjuk a gyógyulási folyamatot.

Összefoglalva tehát, a szél és a nap okozta károk nem azonosak és nem is azonos módon kezelendők. Megelőzni azonban ugyanúgy előzhetjük meg őket: előzetes hidratációval és UV-védelemmel. Ha mégis megtörténne a baj, a hidratáló krémek és kenőcsök a szél okozta problémákon, míg a gyulladáscsökkentő és nyugtató készítmények a leégésen segítenek a leghatékonyabban. Ha olyan helyre látogatsz el a téli hónapok alatt, ahol a napfény és a hideg levegő egyaránt sokat éri a bőrödet, akkor napvédővel és hidratálóval is szerelkezz fel, hogy valóban felhőtlenül élvezhesd a tél örömeit!

Forrás: https://www.allure.com/story/what-is-windburn-sunburn-differences

 

Kommentek

Szólj hozzá te is!