Főoldal / Tematikák / Baba-Mama / Iskolakezdés – 6 ritkán hallott jó tanács

Iskolakezdés – 6 ritkán hallott jó tanács

Sok változással jár az iskolakezdés, nemcsak a kicsik, de a szülők számára is. Íme 6 jó tanács, amire talán nem is gondoltál!
iskolakezdés
Az alábbi 6 jó tanács azokra az apróságokra világít rá, amelyekre talán nem is gondoltál a füzetek beszerzése, az íróasztal beüzemelése és a lázas készülődés közben. Nézzük, mi mindenre érdemes figyelmet fordítanunk még!

1.Ezentúl minden perc számít – előzd meg a reggeli összetűzéseket!

Gyerek Erő 5 Gyümölcsös Koncentrátum 230 g

3 490 Ft

Tovább

Az óvodás rugalmasabb időkerethez van szokva, és nehéz megtanulnia, hogy most bizony már tétje van akár 5 percnek is. Az esetleges reggeli hiszti már megengedhetetlen (így ajánlatos pl. előző nap megegyezni a ruházatban), anyu-apu sokkal feszültebb, ha bohóckodással húzza a fogmosóidőt stb. Ezek óhatatlanul konfliktusokat szülnek, és mindenkit elkedvetlenít: a szülő kénytelen elvárni, hogy csemetéje hirtelen percnyi pontossággal elvégezze a feladatait, holott eddig ez nem volt ilyen szigorúan vett követelmény.

A gyerek meg szeretné, ha továbbra is megengedőbb időkeretek lennének, a szülő pedig partner lenne ebben – ám ezt sem lehet. Előzzük meg ezeket a negatív szituációkat, és figyeljünk fokozottan az elindulás nyugalmára! Ne csak hosszabb időt szánjunk a készülődésre, mint szükséges lenne, de strukturáljuk is: ha telefon, ébresztőóra jelzi például a fogmosás, reggeli stb. idejét (akár játékosan, tréfás dallamokkal), az időcsúszások is kontrolláltabbak, és a gyerek is könnyebben tanulja meg az időbeosztást.

2.Vége a „majd az oviban”-reggeliknek – tervezd meg előre!

Óvodában még előfordulhat, hogy egy-egy rohanásban kimarad az otthoni reggeli – ám az iskolában általában az első óra utáni szünetben lehet csak pótolni a közös vagy egyéni étkezéssel. Márpedig az ébredéstől számítva 2-3 órát nem kellemes üres gyomorral eltölteni, pláne, ha teljesítményt is kell nyújtani közben. Az előre eltervezett, este félig előkészített vagy gyors müzliből álló reggelivel sokat segíthetünk magunkon! 

3.Neked kell felügyelned a folyadékfogyasztását!

A gyerekek folyadékfogyasztása a legritkább esetben megfelelő – márpedig szervezetüknek nagy szüksége van rá, főleg tanulási idő alatt. Óvodában még a kezébe adogatja a poharat a dadus, óvó néni, az iskolában azonban rá van bízva, hogy mennyit iszik. A benti pohár mellett jó, ha van saját palackja, amelyet újratölthet (így nem kell cipelnie), ill. cukormentes teával vagy ízesített vízzel, gyümölcslével feltöltve otthonról viszi (így cipel, viszont ellenőrizhető, mennyit iszik).

4.Megnő a fertőzések kockázata – védd meg tőle előre!

Az iskolából való hiányzás már triplán nehéz – be kell szerezni és pótolni a házi feladatokat, órai anyagokat, ill. meg kell oldani a szülői felügyeletet. A megelőzés kulcsfontosságú lesz, már csak azért is, mert a megszokott óvodai környezetet most felváltja egy sokszínűbb, szokatlan biológiai közeg is, amely próbára teszi a gyerekek immunrendszerét. Jó felkészülni mind az élősködők, mind a fertőzések elkerülésére! Használjunk speciális sampont (baj esetén remek megoldás a Rio Bodi-Tek Bug Zupper Elektromos fejtetű irtó is), rendszeresen adjunk immunerősítő vitaminokat, és az iskolatáskába pakolt törlőkendő is jó szolgálatot tesz!

Ajánlatunk: Nézz szét kiváló vitaminkészítményeink között!

5.Egy dogaírás keresztülhúzhatja a délutánodat – ezentúl kalkulálj a gyerek időbeosztásával is!

Health First Kids-First Multi tabletta 60 db

4 069 Ft

Tovább

A gyerekkel való tanulás sokszor bizony azt jelenti, hogy ennek a tevékenységnek az időbeosztásodban is helyet kell kapnia. Egy számonkérés előtt például szükséged lesz a szabad délutánra, hiszen egy nagybevásárlás vagy egy baráti találkozó után már nem maradna elég idő a közös felkészülésre. Jó ötlet a határidőnaplódba felírni a dolgozatnapokat, hogy előre meg tudd tervezni a szabadidődet!

6.Az estéid a bepakolásra mennek el – könnyítsd meg a dolgodat!

A legtöbb alsós szülő egyetért abban, hogy a leghasznosabb találmányok egyike az elektromos ceruzahegyező. Hiányában ugyanis görnyedhetsz minden este a tolltartó előtt, hogy másnapra kifogástalan állapotban legyen a gyerek munkaeszköze (sok iskolában tolltartó-ellenőrzéssel kezdődik a nap). Bepakolnod is neked kell kezdetben – és utána még jó ideig legalább ellenőrizni a leckét, felszerelést. Legyen ez közös program esténként, így a kicsi idejekorán megtanulja önállóan is elvégezni.

Kommentek

Szólj hozzá te is!