Főoldal / Tematikák / Egészség / Koffeinfüggő vagy? Így szokj le a kávéról!

Koffeinfüggő vagy? Így szokj le a kávéról!

koffeinfüggő

Egy volt koffeinfüggő tanácsai

Nem számít, mennyire függsz a kávétól, mindig van mód arra, hogy egy szokást megváltoztass. Bár a reggeli kávé nagyon kellemes, a túlzott koffeinfogyasztás hátrányai túlmutatnak ezen az élvezeten. Olyan tünetekkel is járhat, mint a vizesedés, izomremegés, fejfájás, álmatlanság, emésztési probléma, kiszáradás – ráadásul mivel a szervezet külső forrásra támaszkodik, hogy felébredjen, nem használja saját energiaforrásait.

Gina Florio, aki a világ egyik legnagyobb koffeinfüggőjének vallotta magát, már két éve nem fogyasztott kávét, és állítja, hogy a legjobb döntés volt, amit valaha is tett az egészségéért – legfontosabb tippjeit pedig megosztotta olvasóközönségével. Íme:

Csak fokozatosan csökkentsd az adagot!

Vita Crystal Zöld Kávé kapszula 100 db

1 690 Ft

Tovább

A kávéidat keverd koffeinmentes kávéval: első nap negyed része legyen koffeinmentes, következő nap már fele és így tovább, amíg csak ki nem cseréled teljesen koffeinmentesre az adagjaidat.

Keress egy helyettesítő italt!

Találj egy meleg, megnyugtató italt, amelyik felváltja a kávét – lehet ez például tea vagy mézes tej. Ez a kis pszichológiai trükk megakadályoz abban, hogy úgy érezd, megfosztottad magad valamitől, amit szeretsz. A kávézás rituálé is, amit nehéz feladni – ám ha megvan a helyettesítő, nem is kell semmit feladni.

Igyál több vizet a szokásosnál!

A szervezet ebben az időszakban egy korrekciós folyamaton halad keresztül, így a szokásosnál is nagyobb biztosítékra van szüksége, hogy hidratált maradjon. Fogyassz sok vizet, segít az esetleges fejfájáson és fáradtságon is!

Mellőzd az alkoholt!

Az egy-két hetes leszokási periódusban lehetőleg ne igyál alkoholt – egyrészt egy kiadós mulatozás másnapján a kávé az első, amihez nyúlna az ember, másrészt a szervezetet inkább segítsük az átállási időszakban, ne pedig tovább hátráltassuk.

Próbáld ki a reggeli tornát!

A szervezetnek újból meg kell tanulnia, hogy hogyan hozhatja létre természetes energiaforrásait, mivel már nincs állandó koffein-stimulációban. A fáradtság leküzdése ellen a legjobb egy kis reggeli edzés – a verejtékezés, a pulzusszám növelése és az endorfinok termelődése természetes energiát nyújt!

Aludj sokat!

Lehet, hogy álmosabb leszel a leszokási időszakban – ez egyébként is mindig várható, ha jelentős változás történik az életmódban. Adj magadnak napi 8 óra alvást, és a szervezetednek nagyobb ereje lesz a kihívások teljesítésére és energikusabbnak érzed majd magad!

Gina ennek a 6 szabálynak a betartását ajánlja mindazoknak, akik búcsút szeretnének inteni a koffeinnek – ami könnyebb lesz, mint gondolnád!

Forrás: https://www.popsugar.com/fitness/How-Quit-Coffee-44493763

Kommentek

Szólj hozzá te is!