Főoldal / Tematikák / Hajápolás / Milyen gyakran kell vágatnod a hajad? – Hajvágás egyénre szabva

Milyen gyakran kell vágatnod a hajad? – Hajvágás egyénre szabva

„Amikor a hajvégeim olyan szárazak és töredezettek, hogy azt hajápoló olajjal sem tudom elrejteni.” „Amikor olyan csomókat találok a hajamban, amit nem tudok kifésülni bármennyi kondicionálót is használjak előtte.” „Ha már teljes mértékben kezelhetetlen…”

hajvágás

Kérdezz meg valakit, hogy honnan tudja, hogy eljött az ideje a hajvágásnak, és bizonyosan szerepelni fognak ezek a mintaválaszok is a reakciója között. Gyakran hallani, hogy ajánlott 6-8 hetente fodrászhoz menni, pedig ez a szabály nem alkalmazható minden hajtípusra és hosszra. Íme a valóság, hogy mikor érdemes ténylegesen hajat vágatnod:

Ha tömött, sűrű, erős fürtjeid vannak…

12 hetente vágasd. „A dús és extra göndör csigák esetében az általános szabály, hogy negyedévenként ajánlott vágatni” – mondja Anthony Dickey hajstylist. „Ennyi idő alatt csomósodik be nagyon vagy töredezik meg a vége.” Viszont ha a hajvágás ellenére is megszeretnéd őrizni a hosszát vagy növeszteni szeretnéd, kérdd meg a fodrászodat, hogy minden látogatáskor negyedujjnyit vagy annál kevesebbet vágjon a hosszából – ez biztosítja majd, hogy a növekedés mindig több lesz, mint az éppen levágott mennyiség.

Ha még „szűz” a hajad…

akkor is a 12 hetente történő hajvágás ajánlott. Egy másik nagyszerű dolog abban, ha fiatal az ember? Hogy fodrászhoz is ritkábban kell járnod, hiszen ha érintetlen a hajad, akkor valószínűleg maximálisan egészséges is. Ha soha nem volt festve és meleglevegős hajformázó készülékeket sem használsz túl gyakran, akkor akár három hónapig is megúszhatod a hajvágást Nathaniel Hawkins fodrász szerint.

Ha hosszú, egyenes vagy hullámos hajad van…

8-12 hetente menj fodrászhoz. Ha hosszú, egyszintre vágott hajad van, éppen úgy kell kezelned, ahogy az arcbőrödet is – hajápoló pakolásokkal hidratálva minimálisra csökkentheted a sérüléseit. Így 8-12 hetet is várhatsz a következő hajvágásig. Ez a stílus nem igényel túl sok karbantartást, ha megfelelően gondoskodsz róla, nem fog könnyen elvékonyodni vagy töredezni a vége.

Ha apró vagy közepesen göndör fürtjeid vannak…

akkor 8-12 hetes szünetet is tarthatsz a vágások között. Mivel a legtöbb göndör hajú személy nagyon ügyel arra, hogy jól hidratált legyen a haja, ezért ez eléggé egészséges módja annak, hogy kitoljuk a vágások gyakoriságát. Az, akinek nagyon szorosak a göndör tincsei, menjen inkább 8 hetente fodrászhoz. A túlzott hossz miatt a fürtjeid szálasnak vagy elnyúltnak tűnhetnek.

Ha hosszú, lépcsősre vágott a hajad…

ne várj többet 6-8 hétnél. Elég ironikus, hogy ez az egyetlen olyan hajhossz és stílus, ami valóban megköveteli a 6-8 hetes vágást. Elég hosszú ahhoz, hogy a hosszát növeszd viszont elég rövid ahhoz, hogy az arcodat keretező tincsek megmaradjanak.

Ha sok és különféle lépcsős technikákkal van vágva…

6 hetente vágasd. Az első héten még a lépcsők erős textúrájúak, durva feszes formában. A negyedik héten még életteli, kócos, szexi megjelenésűek. A nyolcadik héten a lépcsők már gyengék és rongyosak. A sok lépcsősre vágott frizurák nagyjából hat hétig tartják formájukat és hosszukat.

Ha bob vagy long bob frizurád van…

6 hetente járj fodrászhoz. „Az egyenes, éles vonalak jól tartják a formájukat míg nőnek, ezért a geometrikus vagy A-vonalú bob, amelyiknek nincs rétegezése a tarkónál jó választás, ha csak 6 hetente akarsz fodrászhoz menni” – magyarázza Hawkins. „Ezek a frizurák általában nem rétegesek és ezért miközben nő a haj nem veszít a dússágából.”

Ha vékony szálú, egyenes vagy hullámos hajad van…

4-6 hetente jelentkezz be vágásra. A vékonyszálú haj gyakran nagyon macerás. Van úgy, hogy hetekig szuperül néz ki és egyik reggel felkelsz, hogy egy lelapult, szomorú maszlag van a fejed tetején. „A komplikált része a vékony hajnak, hogy úgy kell vágj belőle, hogy átalakítsd a formáját, de közben ne vágj sokat a hosszából,” mondja Hawkins, aki azt javasolja hogy legalább 4 hetet várjunk a vágások között, de semmiképp se haladjuk meg a 6 hetet, hogy a formáját javítani tudjuk.

Ha rövid a hajad…

4 hetente vágasd. Pixie vagy hátul/oldalt felnyírt szuper rövid frizurád van? Akkor 4 hetente mindenképp elkél egy kis igazítás, hiszen ahogy nő a hajad úgy veszíti el frizurád a megfelelő formáját. Ez elsőre időigényesnek és macerásnak tűnhet, hogy havonta bejelentkezz a fodrászodhoz, de hidd el, egy havi találkozót sokkal könnyebb beiktatni az időbeosztásodba, mint egy hat- vagy tízheteset.

Ha károsodott a hajad…

ne mulaszd el a 4 hetente történő karbantartást. Az a rossz hír, hogy nincs rá mód, hogy a károsodást eltüntesd. A jó hír viszont az, hogy a havi vágás lassan kiküszöböli a károsodást viszont elég időt ad arra, hogy kinőjenek az egészséges tövek.

Ha frufrud van…

2 hetente igazítsd. Ha féloldalas vagy tépett végű a frufrud akkor valószínűleg ki tudod tolni a vágások közötti időt egy kicsivel többre. Viszont ha sűrű, egyenes és csapott a frufrud akkor minden második héten ajánlott az apróbb igazítás.

Ha pedig hajápolásról van szó, ezekre a termékekre biztosan számíthatsz:

HC+ Regeneráló, struktúra javító olaj 150ml

3 345 Ft

Tovább

Joico K-Pak RevitaLuxe – újraépítő és hidratáló luxus pakolás 480 ml

14 714 Ft

Tovább

L'Occitane Aromachologie Repairing kondícionáló száraz, károsodott hajra 250 ml

5 599 Ft

Tovább

Forrás: https://www.allure.com/gallery/when-to-get-a-haircut

Kommentek

Szólj hozzá te is!