Főoldal / Tematikák / Egészség / Mit tehetsz a tavaszi fáradtság ellen?

Mit tehetsz a tavaszi fáradtság ellen?

Bár a tavasz épphogy csak megmutatta magát, aztán néhány nap múlva már megint a havas tájban gyönyörködhettünk, az időjárási viszontagságok ellenére a szervezetünk azért jelez: jócskán kifogytak vitaminkészleteink és itt az ideje a feltöltődésnek. Akik ismerik testük-lelkük jelzéseit, azok már az első jelek után tudják, bizony hiába is van kinn mínusz akárhány fok, a tavaszi fáradtság idén sem kerül el minket.

A tavaszi fáradtság, mint hiánybetegség

A fényszegény, hosszú téli napok, a mozgáshiány, az ilyen-olyan bacilusok, a nem megfelelő étrend, valamint a változékony időjárás éppúgy felelős lehet a tavaszi fáradságért, mint a túlterheltség, az év eleji hajtás és a stressz. Bár sokan csak valami trendbetegségként tartják számon a tavaszi fáradságot és inkább a lustasággal azonosítják, az aluszékonyság, a levertség, a fáradékonyság mögött sokkal több áll. A szakemberek azt szokták mondani, hogy ez nem egy betegség, sokkal inkább egy hiányállapot, vagy más néven, tél végi kimerültség. Az előző nyáron felhalmozott tartalékainkat feléljük, és napi táplálékból nem jut elegendő vitaminhoz, ásványi anyaghoz, nyomelemhez szervezetünk, így jelez, hogy ideje a pótlásnak.

Tippek és ötletek – mit tegyél a tavaszi fáradság ellen?

Előzd meg!

A legfontosabb természetesen a megelőzés. A napfény hiányát úgy pótoljuk, hogy mikor lehetőségünk van, tartózkodjunk sokat szabad levegőn, sétáljunk nagyokat, a sportolást sem kell feladnunk, csak válasszunk megfelelő ruházatot (a szabad levegőn végzett testmozgás áldásos hatását nem pótolhatja az edzőtermi futópad használata).
Ne kösd ahhoz a testmozgást, hogy majd te is elindulsz futni, mikor kitavaszodik… ha sportról van szó, már a tegnap is késő…

Táplálkozz egészségesen!

Ne feledkezzünk meg a helyes, kiegyensúlyozott táplálkozásról! Válasszunk vitaminban gazdag ételeket. Ne engedjünk a csábításnak, táplálkozásunk továbbra is könnyű, egészséges ételekből álljon, melyek fogyasztása hozzájárul szervezetünk ellustulásának elkerüléséhez, az anyagcsere továbbra is magas fordulatszámon dolgozhat. Egyél sok zöldséget, gyümölcsöt, hogy minél több természetes vitaminhoz juss.

Fogyassz extra vitaminokat!

Bár a természetes vitaminformákat a különböző multivitamin készítmények nem pótolhatják, érdemes a tél végi, tavasz eleji hónapokban egy kis kiegészítést is beiktatni a táplálkozásunkba, főleg C- és D-vitaminra lehet ilyenkor nagyban szükségünk, na meg magnéziumra. Segítségedre lehetnek a különböző multivitaminok, immunerősítők.

Bioco Immun Trió tabletta 60 db

2 990 Ft

Tovább

Vitamin Bottle Multivitamin Komplex csepp 30 ml

2 190 Ft

Tovább

Bioextra Immun Maxi Narancsos rágótabletta 60 db

3 467 Ft

Tovább

Tisztulj meg!

A tavasz közeledtével érdemes tisztítókúrát vagy egy rövid böjtöt beiktatni, ám ezek alkalmazása előtt mindenképpen kérjük ki orvosunk tanácsát, mivel egy rosszul megválasztott tisztítókúra vagy egy idejében nem felfedezett betegség jelenléte nagy károkat okozhat egészségünkben. Ha sikerül száműzni a felhalmozódott salakanyagokat, a test felfrissül és ezzel együtt a krónikus fáradságnak is búcsút inthetünk.

Igyál többet!

A megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása az év minden szakaszában rendkívül fontos. Tavasszal nem gond, ha az ajánlott 2-2,5 liter folyadéknál kicsivel többet iszunk. Ez is segíthet megszabadulni a tél során felgyülemlett méreganyagoktól.

Kapcsolj ki!

Szintén fontos a kikapcsolódás, mind mentálisan, mind fizikailag. Találj magadnak egy megfelelő hobbit vagy olvass könyveket! Bármi, ami jobb kedvre derít, és kellemes elfoglaltságot okoz, jó hatással lesz a közérzetedre, ezáltal pedig a tavaszi fáradság tüneteit is száműzheted a mindennapjaidból.

 

Kommentek

Szólj hozzá te is!