Főoldal / Tematikák / Arcápolás / Mit tudnak a növényi őssejtek?

Mit tudnak a növényi őssejtek?

A kozmetikai ipar kétségkívül legnagyobb áttörése a növényi őssejtek alkalmazása. Miért olyan jelentős a felfedezésük és mire képesek pontosan?

Mitől marad sima hónapokig az alma héja?

A kozmetológiában igazi áttörésnek számított, amikor először alkalmaztak eredményesen növényi őssejtet – a svájci almafajtára azért figyeltek fel, mert héja hónapokon keresztül ránctalan marad. Ezt a tulajdonságát szerették volna kamatoztatni az emberi bőr tekintetében is, és a kutatások beigazolták, hogy mindez valóban lehetséges: az alma őssejtjei hatással vannak az emberi bőrben található őssejtekre is.

Ugyanis az őssejt hordozza az átörökítés képességét is – így a növényből, gyümölcsből készített sejttenyészet „átadja” tulajdonságait az emberi bőr őssejtjeinek is. A biotechnológia révén így a sejttenyészetet felhasználó kozmetikai készítmények egyfajta katalizátorként működnek, és az emberi bőr őssejtjeit aktivitásra késztetik, növelik működőképességét. Az alma őssejtjei

  • segítik az emberi bőr megújulását
  • gátolják öregedését
  • növelik regenerációra és védekezésre való képességét.

Az almával végzett eredményes kísérletek után újabb növényeket vizsgáltak, és számos növényi tulajdonságot hasznosítottak a bőrsejtek javára. Így többek közt a keserű narancs ránckisimító, a havasi gyopár gyulladásgátló, a szőlő és az argán fiatalító hatását állították a szépség szolgálatába.

Mi történik az emberi bőr saját őssejtjeivel?

Az emberi bőrben is találhatók őssejtek, ám aktivitásuk az életkor előrehaladtával csökken, a bőr pedig veszít feszességéből. Az őssejtek funkciója ugyanis a javítás, megújulás, kevésbé aktív állapotban azonban nem tudják ezt ellátni, és bőrünk látványra is szürkésebbnek, petyhüdtebbnek tűnik. A növényi őssejtek azonban a bőr őssejtjeit arra késztetik, hogy megújító, regeneráló funkciójukat minél hatékonyabban lássák el, amely a bőr szemmel látható szépülésében mutatkozik meg.

Miért pont növényi őssejteket alkalmaznak az emberi bőrre?

Az őssejteknek több típusa van: az ún. totipotensek bármely szerv, sejt, szövet létrehozására képesek, a pluripotensek egy-egy szerv sejtjeit tudják újrateremteni, a multipotensek sejtek és szövetek létrehozására képesek, az unipotensek pedig már csak egyféle sejt képzését tudják. A növények osztódó sejtjei azonban omnipotensek, vagyis mindenféle sejt képzésére alkalmasak, így az emberi bőr saját őssejtjeit is kedvezően tudják befolyásolni.

Miért az argán őssejt a legnépszerűbb? 

Az argánfa egy ritka növény, amely rendkívül ellenálló a természeti hatásokkal szemben. A marokkói nők már évszázadok óta használják olaját bőrük és hajuk ápolására, mivel hatása erőteljes és szerteágazó: feszesít, szabályozza a faggyúműködést, gyulladáscsökkentő, halványítja a hegeket. Ráadásul az argán őssejt képes a bőr mély rétegeibe behatolni, így közvetlenül tud hatást kifejteni a bőr feszességéért felelős fibroblasztokra.

Próbáld ki te is a biotechnológia vívmányát – nézz szét őssejtes termékeink között!

Kommentek

Szólj hozzá te is!