Főoldal / Tematikák / Test és fürdő / Őszi könyvajánló – merülj el a sorokban

Őszi könyvajánló – merülj el a sorokban

Nem nagyon tudunk annál jobb programot a hűvösebb, esősebb őszi estékre, mintsem egy csésze forró teával belemerülni egy történetbe. Egy jó könyv képes teljesen kiragadni a világból, kikapcsol és feltölt egyszerre, miközben csak úgy repül vele az idő. Használjátok ki, hogy egyre rövidebbek a nappalok, kuckózzatok be egy puha takaró alá, vagy készítsetek egy testet s lelket felmelegítő fürdőt, vegyetek kezetekbe egy jó könyvet és hagyjátok, hogy a sorok magukkal vigyenek…

Ha tanácstalan lennél, hogy mit olvass idén ősszel, szubjektív könyvajánlónkból inspirálódhatsz:

Tisza Kata: a legjobb hely a városban te vagy – terápiás versek

A tavaly megjelent Akik nem sírnak rendesen pszichoprózái után,
Tisza Kata legfrissebb könyvében ismét újat ad: pszichológiai doktori kutatásait, coaching praxisát és saját élete élményeit gyúrja össze. Az eredmény egy rendhagyó terápiás verseskötet, ami műfajt teremt és hiányt pótol. A könyv az emberi életút egyik legkritikusabb csomópontját járja körül: a válást. Ha valami igazán el­gon­dol­kod­tatót, lel­ket megérintőt kerestek és nyitottak vagytok az önreflexióra, ezt a kötetet nagyon fogjátok szeretni.

Tompa Andrea: Fejtől s lábtól

Az idén Libri irodalmi díjjal kitüntetett szerző második kötete ez, ami két erdélyi or­vos történetét mutatja be. Életüket és jel­lem­fejlődésüket az 1910-es évek elejétől követ­hetjük végig, érint­ve a világháborút és Tri­a­non eseménye­it. Bár különálló, ám bi­zo­nyos he­lye­ken mégis össze­csengő majd össze­fonódó éle­te­seménye­ket ol­vas­ha­tunk a zsidó származású, enye­di ke­res­kedő lány szemszögéből és a Brassó környékén ne­vel­kedő, al­jegyző fiának el­meséléséből, akik amo­lyan naplószerűen emlékez­nek vissza családi és történel­mi események­re. Ezen a könyvön nem lehet csak úgy „átrohanni”, már csak jellegzetes nyelvezete miatt sem.

Patrick Melrose 1. – Nincs baj – Baj van – Van remény

Túlzás nélkül állíthatom, hogy már a Benedict Cumberbatch főszereplésével készült sorozatot is tátott szájjal néztem végig. Mivel a minisorozat ilyen hatással volt rám, gondoltam nagy bajom nem eshet, ha a könyvet is a kezembe veszem. Persze tartottam tőle, hogy a könyvélmény majd felülírja a filmest, de ha tudsz függetleníteni és külön műfajként tudod kezelni a kettőt, te sem fogsz csalódni. A Patrick Melrose-regényfolyamat két kötetben jelenik meg. Az első három kisregényt (Nincs baj, Baj van, Van remény) idén augusztusban adták ki, míg az utolsó kettőt (Létszükséglet, Végül) pedig még idén ősszel vehetjük kezünkbe.

Hogy hogyan befolyásolják a szülői minták és kapcsolatok a felnőtté válásunkat? Milyen férj és apa lesz egy bántalmazó családban felnövő fiúból? Hogyan kerítenek hatalmukba a különböző tudatmódosító szerek, melyek olyan függőségeket okoznak, amit egy életen át viszünk magunkkal? Csak néhány kérdés, amit a könyv felvet.

Joanne Harris: Csokoládé

Sokadik kiadását éli ez a regény, amiből nagysikerű film is készült Juliette Binoche és Johnny Depp főszereplésével.  A szerzőnő ezzel a regényével lett híres és nem csak az édesszájúak körében. A sztori ott indul, hogy egy titokzatos, ám életvidám nő költözik kislányával egy apró faluba és megnyitja a környék első csokoládézóját. A zárkózott helybeliek tartózkodóak ugyanakkor kíváncsiak is az új jövevényre, így egyre gyakrabban néznek be a nyalánkságokkal teli boltjába… Ha tetszett a könyv, ne csüggedj, hiszen van folytatása is: mivel trilógia, a Csokoládé után elolvashatod még a Csokoládécipőt és a Csokoládés narancsot is.

Hűvös őszi estéken a legjobb dolog a fürdőkádban olvasni. Készíts egy relaxáló fürdőt és merülj el a habokban:

Kommentek

Szólj hozzá te is!