Főoldal / Tematikák / Egészség / Szükséged van-e D-vitaminra?

Szükséged van-e D-vitaminra?

Sétálj végig a gyógyszertár polcai között és valószínűleg látni fogod a méretes D-vitamin készletüket. Ennek jó oka van: a Journal of Pharmacology & Pharmacotherapeutics-ban (A Gyógyszertan és Gyógyszerterápia Folyóiratban) megjelenített tanulmányban kimutatták, hogy a lakosság 50 százaléka D-vitamin hiányban szenved – ami komoly aggodalomra ad okot, mivel kulcsfontosságú a csontok egészsége szempontjából.

D-vitamin

„A D-vitamin létfontosságú a szervezetünknek a kalcium testben való lekötéséhez,” mondja Keri Gans táplálkozási szakértő. Ezen felül a Cleveland klinika szerint a D-vitamin gátolja egy olyan hormon kibocsájtását, mely a törékeny csontokért is felelős.

Másképp mondván: a D-vitamin fontos és a legtöbben meg nem kapunk belőle eleget. A lentiekben vázoljuk a D-vitamin hiány tüneteit, így te is megtudhatod, hogy segítene-e jelenlegi egészségi állapotodon, ha elkezdenéd szedni valamilyen formában.

Kinek ajánlott a rendszeres D-vitamin szedés?

Menopauza utáni nők, olyan nők, akik szteroidokat szednek, várandós vagy szoptató anyukák – nekik mind nagyobb kalciummennyiségre van szükségük, hogy csontjaik egészségesek maradjanak,” mondja Gans. „Ezen kívül a szülő egészsége befolyásolja a magzat csontfejlődését is.”

A hiány gyakoribb a sötét bőrű személyeknél, mivel a bőrük magas melanin tartalma egyféle természetes védelmet képez a nap UV-sugarai ellen. Úgyszintén olyan személyek, akik gyakran használnak 30-as vagy magasabb faktorú naptejet is szenvedhetnek D-vitamin hiányban. (Ez azonban nem azt jelenti, hogy naptejet nem kell használni – ne tedd ki a bőröd a káros sugárzásnak emiatt).

A súly és a táplálkozás is fontos szerepet játszik. A túlsúlyos embereknek is segíthet a vitamin szedése, hogy a helyes mennyiséget megtartsák a szervezetükben. A nagyon szigorú vegán diétát tartó személyeknek is ajánlott a D-vitamin. „A vegán diétát követő személyek nagyobb veszélynek vannak kitéve, mivel nem fogyasztanak túl sok kalciumban gazdag ételt,” mondja Gans.

Fontosabb a D-vitamin télen?

Lehetséges, hogy igen. A leggyakoribb oka a D-vitamin hiánynak az, hogy nem ér minket elég napfény. A Mayo klinika szerint kevés az az étel, ami D-vitaminban gazdag.  A Nemzeti Egészségügyi Intézet szerint a legjobb D-vitamin forrás az ételek közül a zsíros halfélék: a lazac, a tonhal és a makréla.

Ez azt jelenti, hogy a legtöbb embernek az égen lévő tűzgolyó a legnagyobb D-vitamin forrás. Nem meglepő tehát, hogy télen, amikor a napot ritkán látjuk a D-vitamin szintünk is csökken. „Egyes emberek a napi D-vitamin adagjukat a naptól szerzik be,” mondja Gans. „És attól függően, hogy hol laknak, télen a nap helyzete miatt az UVB-sugarak nagy része nem tud áthatolni az atmoszférán.”

Milyen egyéb jótékony hatásai vannak a D-vitaminnak?

A csontjaid nem az egyetlenek, akik hasznosíthatják a D-vitamint. Vannak tanulmányok, melyek összekötik a magasabb D-vitamin szintet a hangulattal, míg mások azt bizonyítják, hogy van kapcsolat a D-vitaminhiány és a depresszió között.

Habár a jelenlegi bizonyítékok még elenyészőek és nem egyértelműek, és természetesen a D- vitamin rendszeres szedése sem garantálja, hogy jobb kedved lesz, nem jön elő számos mellékhatás, amíg megtartod az ajánlott napi adagot, ami nemzetközi mértékben van mérve és minden dobozon fel van tüntetve.

Mennyi vitaminra lehet szükséged?

„Elméletileg nincs semmi mellékhatása, ha napi 600 egységnyit beveszel,” mondja Gans, megemlítve a Gyógyszerészeti Intézményt idézve a napi javasolt adagról. „De, hogy biztosan hatásos legyen, fontos lenne egy teszt, ami eldönti, hogy jelen van-e a hiány.” Ha meg szeretnéd nézetni a D-vitamin szintedet, az orvosod könnyen tud javasolni egy egyszerű vérvizsgálatot. Ha mégis hiányban szenvedsz, Gans szerint a doktor ajánlhat egy magasabb dózist is.

A biztonság kedvéért ne szedj több mint 10.000 egységnyit naponta. „Mivel a D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, a nagyon magas szint növelheti a fáradékonyságot, vezethet étvágyvesztéshez, kiszáradáshoz, hányingerhez, zavarodottsághoz és magas vérnyomáshoz,” figyelmeztet Gans. Mint minden más táplálék kiegészítővel, ha nem tudod pontosan, mennyit is szedj, kérdezd az orvosod. Viszont az sem rossz ötlet, hogy a vakációidat mindig naposabb tájakon töltsd.

Ajánlatunk:

Naturland D-Vitamin Forte tabletta 60 db

1 499 Ft

Tovább

Health First Vitamin D Supreme tabletta 180 db

4 390 Ft

Tovább

Jutavit D-Vitamin 2200 Ne tabletta 40 db

1 076 Ft

Tovább

Forrás: https://www.allure.com/story/do-i-need-vitamin-d-supplements

 

Kommentek

Szólj hozzá te is!