Főoldal / Tematikák / Egészség / Tavaszi és nyár eleji gyümölcs- és zöldségmustra

Tavaszi és nyár eleji gyümölcs- és zöldségmustra

Mindig izgatottan várjuk a tavaszi és kora nyári szezont, hiszen jönnek az első gyümölcsök és zöldségek, amelyekből ínycsiklandó turmixok és friss saláták készíthetőek. Ezek nemcsak nagyon finomak, de jótékonyan hatnak a szervezetünkre, tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, sőt, a hőn áhított bikinialakhoz is hozzásegítenek (ha jó dolgokkal kombináljuk őket).

nyári gyümölcs

Íme, kedvenc gyümölcseink és zöldségeink, amiket kezdj el fogyasztani mihamarabb:

Eper

Talán nem is sejtetted, hogy az eperben annyi a C-vitamin, hogy már 20 dkg elfogyasztásával fedezheted napi C-vitamin-szükségletedet. A vitaminok közül található benne még A-, E-, K- és többféle B-vitamin is. Ásványi anyagai közül kiemelendő a kálium és a vas, amelyek a vérnyomás szabályozásában, valamint a vérképzésben játszanak fontos szerepet. Az eper kiváló forrása a pektinnek és egyéb vízben oldódó élelmi rostoknak, amelyek gátolják a zsírok felszívódását, így csökkentik a vér koleszterinszintjét, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Remek antioxidáns, így még a bőröddel és a hajaddal is jót teszel, ha a következő hetekben csoki helyett, inkább az eper után nyúlsz.

Cseresznye

A cseresznye többek között bőséges forrása az A-, B-, és C-vitaminnak, emellett pedig olyan nélkülözhetetlen ásványi anyagok vannak benne, mint a kálium, kalcium, nátrium és magnézium. Ez a gyümölcs az egyik legjobb méregtelenítő. Az ízületekre pozitív hatása van; nemcsak a szára, de maga a gyümölcs is szuper vizelethajtó, illetve vértisztító. Egyes kutatások szerint, hosszan tartó fogyasztásával regenerálható és megfiatalítható a bőr, lassítja az öregedést, a benne levő vitaminok pedig a hajadnak is jót tesznek. És ha ez nem lenne elég, még nagyon finom is.

nyári gyümölcs

Fekete ribizli

Ez ám az igazi vitaminbomba. Rendkívül magas a C-vitamin-tartalma, valamint a B1-, B2-, niacin- és folsavtartalma is, továbbá, bár kisebb mennyiségben, de tartalmaz A-vitamint, karotint és E-vitamint is. Az ásványi anyagok közül vasat, magnéziumot, szelént, foszfort, kalciumot, káliumot és rezet kap a szervezeted általa. A fekete ribizliben lévő vas a gyümölcs rendszeres fogyasztásakor alkalmas a vashiányos vérszegénység megelőzésére és kezelésére. A fekete ribizli továbbá vizelethajtó, fokozza a nátriumürítést, erősíti az immunrendszert, és csökkenti a rákos sejtek kialakulásának esélyét.

Retek

A saláták egyik legfinomabb hozzávalója gazdag vitaminokban, folsavban és antocianinokban, valamint hatékony rákellenes anyag. A zöldségben található vitaminokkal kezelhetőek a bőrproblémák, valamint serkenthető a máj és az epehólyag működése. A retek A-, C- és K-vitamint tartalmaz, amelyek nagymértékben meggátolják a bőrproblémák kialakulását. Továbbá a retek fogyasztásával serkenthető a sejttermelés is. A retekben sok a vas, ami jó hatással van a vérre, így a szívműködésre is. A retek jó hatással van az egészségre, mivel nem emészthető szénhidrátokat tartalmaz, valamint magas a víztartalma. Ezáltal meggátolja a felesleges kalóriák és zsír felgyülemlését a szervezetben.

Spárga

A spárga nagyon gazdag K, C, A, E, B-vitaminokban és folsavban, valamint biztosítja szervezeted számára a szükséges fehérjét, mangánt, foszfort és rostot. A spárgában található folsav bástyaként védi a szívet és az érrendszert is. Rendszeres fogyasztása csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A spárga hatékony vízhajtó is, jól alkalmazható húgyúti fertőzések és felfázás esetén, valamint tisztítja a vesét és kiváló a vesekövek feloldásában is. A véredet is tisztítja, ezáltal nem csak egészségesebb, de szebb is lesz a bőröd. Remek probiotikum, mert a bélflóra aktív védőjeként segíti a jótékony baktériumok kialakulását és szaporodását.

Spenót

A spenóttal nem nagyon tudunk közömbösek lenni: ezt vagy nagyon szereti az ember, vagy utálja. Pedig sok benne az A-, C-, B-, E-vitamin, az ásványi anyagok közül pedig a kálcium, a vas, a kálium, a magnézium, és a foszfor. A spenótnak is alacsony a kalóriatartalma, így remek kiegészítő fogyókúrás étrendekhez is. Erősíti az immunrendszert, csökkenti a vérnyomást, véd a rákos megbetegedésektől, a benne rejlő folsav pedig elengedhetetlen a szív- és érrendszer megfelelő működéséhez. A spenót magas A-vitamin tartalmának köszönhetően védi a bőrszövetet, így ha rendszeresen eszel spenótot, búcsút mondhatsz a tág pórusoknak, a pattanásoknak és a ráncoknak is.

További kedvenc vitaminforrásaink:

Kommentek

Szólj hozzá te is!