Főoldal / Tematikák / Egészség / Otthonról dolgozol? Távmunka esetén így növeld a figyelmed!

Otthonról dolgozol? Távmunka esetén így növeld a figyelmed!

Napjainkban már egyre kevesebb az olyan munkahely, aminek munkaideje 9-től délután 5-ig tart. Egyre többen dolgoznak szabadúszóként vagy egy iroda helyett otthonukból, így sokan távmunkáznak is. Megélhetés szempontjából sem mindegy, hogy az embernek egy vagy esetleg több munkahelye is van párhuzamosan, így ezeket valahogy össze kell hangolni (és ezért néha a szabadidőnket kell feláldoznunk). Ez az újfajta munkaritmus lehet átok és ajándék is egyben, mert ad egyfajta szabadságot és nem ragadsz be napi 8 órákra az irodába. Persze ez a könnyen kapott szabadság csökkentheti az eredményességedet is. Távmunka esetén a következő módszerekkel növelheted a figyelmed!

távmunka

Tehát hogyan is tudsz koncentrálni a munkádra akár otthonról is? A következő öt tipp segíteni fog benne:

Mutass hálát

Furcsa mód a munkakörnyezet jó hatással lehet a munkakedvedre is. Ha irodában dolgozik az ember, ott nincs szükség plusz energiákra, figyelemnövésre azért, hogy nekiláss a munkának. Viszont ha távmunkázol vagy otthonról dolgozol nehezebb nekilátnod a feladataidnak, főleg akkor, ha más dolgokat is csinálsz párhuzamosan. Felejtsd el a „Bárcsak ne kellene dolgoznom” hozzáállást. Indítsd a napodat úgy, hogy valamilyen módon hálát adsz az ébredésedért, az egészségedért és azért, mert jövedelemszerző képességed van. Gyakorold reggelente csendes reggeli mellett, de akár meditálhatsz vagy imádkozhatsz is. Bármilyen hála mellett is dönts, ez segíteni fog neked abban, hogy ne érezd kedvetlennek és motiválatlannak magad.

Készíts és tarts be egy menetrendet

Mivel az otthonról végzett munka nem korlátozódik a hagyományos értelemben vett munkaórákra, ezért figyelned kell arra is, hogy hogyan osztod be az idődet. Az idő otthon is gyorsan telik, így ha nem megfelelően alakítod a napirendedet, mire észbe kapsz, már eltelt a nap és lehet, hogy mindez teendőid teljesítése nélkül.
Fontos, hogy készíts egy ütemtervet és ahhoz minden esetben ragaszkodj. Függetlenül attól, hogy 8 órát dolgozol otthon egyhuzamban vagy felosztod a napodat munkával töltött órákra, lényeges, hogy mindig elkötelezett légy az előre eltervezett feladatok mellett. Ha reggelente vagy inkább produktív, akkor láss neki a munkának, viszont ha az éjszaka vagy aktívabb, akkor úgy ütemezd az otthoni munkarendedet, hogy az ezzel a napszakkal essen egybe.

Szüntess meg minden zavaró tényezőt

Egy olyan társadalomban, ami úgy gondolja, hogy minden időben elérhető kell legyen, könnyű elvesztenie bárkinek a figyelmet, hiszen ott vannak a különböző közösségi felületek, ahol szinte mindig online jelen vagyunk; állandó jelleggel figyeljük a frissítéseket, híreket vagy éppen csak kapcsolatban vagyunk facebook ismerőseinkkel. Ezért is nagyon fontos, hogy ameddig dolgozol, kapcsol ki a telefonodat, hogy zavartalanul dolgozhass. Hozz létre arra is egy ütemtervet, hogy milyen gyakorisággal pillantasz rá az e-maileidre.
Lehetőleg kapcsolj ki minden olyan értesítést a telefonodon és a számítógépeden, ami jelentéktelen lehet és kizökkenthet a munkából. Ha tudod, ideiglenesen kapcsold le a netet is, ha nincs szükséged rá. A zavaró tényezők kiiktatásával nő az eredményességed és a koncentrációd.

Okosan válassz zenét

A hangulatod számos dolog által lehet befolyásolva: a TV, az időjárás, hogy mit ettél reggelire… és ez csak néhány példa. A zene is nagy hatással van arra, miképp érzed magad. Ha úgy döntesz, hogy munka közben zenét hallgatnál, olyat válassz, ami felpörget és pozitívan befolyásolja a kedélyállapotodat.

Állíts fel határokat a családod, barátaid számára

Győződj meg róla, hogy soha nem ütemezed a munkaidődet a szociális vagy családi kötelezettségeidre. Ugyanakkor legyenek szabályaid a családod, barátaid számára, hogy ők se akadályozzanak a munkavégzésben. Hiába otthonról dolgozol, ez ugyanolyan figyelmet követel meg tőled, mintha egy irodában ülnél.

A napi koncentrációban pedig a következő vitaminok is segítségedre lehetnek:

Arkocaps Bakopa kapszula 45 db

2 774 Ft

Tovább

Eskimo-3 Brainsharp kapszula 120 db

10 690 Ft

Tovább

Vitamin Station Ginkgo Biloba tabletta 100 db

3 290 Ft

Tovább

Forrás: https://www.popsugar.com/career/How-Do-You-Stay-Focused-While-Working-From-Home-44315880

Kommentek

Szólj hozzá te is!