Főoldal / Tematikák / Arcápolás / A tejsavó fehérje okozza az aknét?

A tejsavó fehérje okozza az aknét?

A New York-i Orvosi Egyetem szakemberei az étrend és az aknék közötti összefüggést vizsgálták – ezt derítették ki a tejsavó fehérjéről!

tejsavó fehérje

A felnőttkori akné mögötti okok

Ha olyan bosszantó bőrbetegségben szenved valaki, mint a felnőtt akné, akkor igyekszik okot találni a pattanások és foltok mögött. A bőrgyógyászok a lehetséges okok között a bőrápolási szokásokat, a gyógyszereket, a hormonokat és a táplálkozási szokásokat jelölik meg leggyakrabban. Ez utóbbinál meglepő módon a tejsavófehérje is a gyanúsítottak listájára került. Úgy tűnik, hogy a különböző fehérjeitalok előnyösek lehetnek ugyan a fogyás és a koleszterinszint csökkentése szempontjából, de túlzott bevitelük akár aknét is okozhat, bár az ez irányú vizsgálatok még nem zárultak le teljesen.

Nem mindenkinél, de okozhat aknét a tejsavófehérje

A New York-i Orvosi Egyetem szakemberei úgy vélik, hogy a tejsavófehérje túlzott fogyasztása és az aknék fokozottabb megjelenése nagy mértékben összefügghet. A táplálkozási szokások erőteljesen hozzájárulnak az aknék kialakulásához, így a magas glikémiás indexű ételek (magas szénhidrát / magas cukortartalmú élelmiszerek, amelyek gyorsan megemelik a vércukorszintet), a sovány tej fogyasztása, és újabban a tejsavófehérjéről is ez látszik bebizonyosodni. Számos esettanulmány bizonyítja ugyanis, hogy az izomtömeget főleg tejsavófehérjével építők körében gyakori a felnőttkori akné megjelenése. Szerencsére ez nem általános érvényű kockázati tényező – ez azt jelenti, hogy nem mindenki bőre érzékeny a tejsavófehérjére, nem mindenkinél jelennek meg pattanások, aknék. Ám ha ezt figyeltük meg, kerüljük az ilyen készítményeket – javasolják.

A tanulmányok jelentős kapcsolatot találtak a protein és az aknék között

Jelenleg különböző kísérletekben vizsgálják az étrend és az akné összefüggéseit, hogy minél több tanáccsal tudják segíteni a problémával küszködőket. Az egyik ilyen kísérlet során olyan sportolókat vizsgáltak, akik testépítés céljából tejsavófehérjét kezdtek el fogyasztani. Az eredmény meglepő volt: míg a normál étrendnél 50%-os, a tejsavófehérjés étrendnél 100%-os kifejlettségű volt az akné. Egy másik tanulmány 30 felnőtt sportolót (11 nőt és 19 férfit) vizsgált Brazíliában. Tizennégy beteg aknéit kísérték figyelemmel, és 22-en közülük tejsavófehérjét fogyasztottak kiegészítőként. Az eredmény: “a protein-kiegészítők alkalmazása jelentős kapcsolatot mutatott az aknék megjelenésével és súlyosbodásával.”

2-3 hónap megmutatja, mi az igazság

Bár több alapos, meggyőző kutatásra van szükség, a tudományos tanulmányok eredményeit a bőrgyógyászok beszámolói is alátámasztják, miszerint az akné gyakran javul, ha a tejsavófehérjét kivezetik az étrendből, és újra fellobbannak, amikor visszavezetésre kerül. Azoknak a pácienseknek, akik nem szeretnének gyógyszeres megoldásokhoz folyamodni, rendszerint azt tanácsolják, hogy 2-3 hónapig étrendjükből száműzzék a tejsavófehérjét, és figyeljék meg a lehetséges javulást.

Étrend és ápolás

Egy másik potenciális kapcsolat a tejsavóprotein és az akne között, hogy a tejsavó növelheti az inzulin és a növekedési faktor szintjét. “A tejsavó elősegítheti a bélben lévő peptid termelését, amely ezután serkenti az inzulin termelését” – mondja Rissetto. “Az inzulinról ismert, hogy növeli a faggyútermelés hatását, ami a tökéletes környezetet eredményezhet a pattanások számára.”

Érdemes hát ésszerű keretek között tartanunk tejsavófehérje-fogyasztásunkat, ha hajlamosak vagyunk az aknéra, illetve megfigyelnünk, hogy tejtermékek után jelentkezik-e fokozottabb aknéképződés. Ha ezt észleljük, és elkerüljük az irritatív ételeket, valamint alapos arctisztítással, célzott ápolással elejét vehetjük a fránya kis pöttyöknek!

Ajánlataink:

Forrás: https://www.allure.com/story/does-whey-protein-cause-acne

Kommentek

Szólj hozzá te is!