Főoldal / Tematikák / Körömápolás / Tudtad? 16 érdekesség a körömápolás történetéből

Tudtad? 16 érdekesség a körömápolás történetéből

Kik festették először a körmüket és vajon mi volt Kleopátra kedvenc körömlakk-színe? Íme 18 érdekesség a körömápolás és -festés sok ezer éves történelméből!

körömápolás

 1. Gondoltad volna? A körömfestést már időszámításunk előtt 5000-ben alkalmazták az indiai nők – hennával festették be ujjhegyeiket
 2. Az első „körömlakk” már i. e. 3000-ben elkészült Kínában. Méhviasz, növényi színezék, tojásfehérje, zselatin és gumiarábikum felhasználásával állították elő piros és rózsaszín változatban. Ez inkább festékszerű keverék volt, amelyet órákig a körmökön kellett hagyni.
 3. Már díszítettek is! A körmöket a földben fellelhető ásványi anyagok és a növényekben lévő színezőanyagok segítségével ékesítették.
 4. Akárki nem manikűrözhetett! A kínai arisztokraták ezüst vagy arany körömvédőt hordtak, ezzel nemcsak kezeik szépségét kívánták emelni, de rangjukat is jelezte – csak a magas rangú nemesek növeszthették meg és színezhették be körmeiket.
 5. Már Kleopátrának is „műkörme” volt! Kleopátra porcelánporból készített, ragasztott körmöt viselt, kedvence a mélyvörös körömlakk volt.
 6. A műköröm igénye is évezredes: a fáraók hosszú, aranyból készült pótkörmöket viseltek, ezzel is hasonlóvá akartak válni a fényes istenekhez.
 7. A vörös árnyalatai is rangot jeleztek: minél sötétebb vörös volt a lakk, annál magasabb társadalmi pozícióról árulkodott
 8. A bonyolult díszítés sem mai találmány: az inkák a 15. században már komplett körömdíszítést alkalmaztak, bonyolult sas mintázattal díszítették körmeiket.
 9. Sőt, még körömtetoválás is volt: a 17. században tetoválták is a körmöket, bár igen fájdalmasan: a körömmátrixba tű segítségével festékanyagot juttattak be, így a körmök már festve nőttek ki
 10. Régen is manikűröztek: az 1800-as évektől a körmöket világosvörös olajjal kezelték, a körmök végét pedig citromlével vagy ecettel világosították, a polírozást zergebőrrel végezték
 11. Az autók adták az ihletet: az első klasszikus, lakk állagú körömlakkot egy francia sminkes találja fel, aki az autók festéséről mintázza a terméket.
 12. A sztárok terjesztették el: maga a körömlakkozás szokása aztán a nagy filmsztárok nyomán terjedt el, akik a 30-as években tűzpirosra festik körmeiket.
 13. A műkörmök divatja szintén a filmiparnak köszönhető, az 50-es években a felvételek idejére a saját, nem mindig tökéletes köröm elfedésére vendégkörmöket kezdtek el használni.
 14. Csak később igazították az öltözethez: kezdetben csak a köröm és a rúzs harmóniájára törekedtek, a lakk és az öltözet összhangja csak a 60-as években jelent meg.
 15. A francia manikűr filmes praktika volt: a francia manikűr népszerűségét a hollywoodi sztárok teremtették meg a 70-es években, pedig csak azért festették így körmeiket, hogy a sokféle ruhához ne kelljen mindig más és más színűre cserélni.
 16. Körömrágó fogdokinak köszönhetjük a műkörmöket: az első műkörmöket egy körömrágó fogorvos alkotta meg a magának és sorstársainak, hogy elfedhessék a csúf nyomokat.

Nagy utat tett meg a szépségápolásnak ez az apró, ám annál jelentősebb tényezője – ma már akár magunknak is elkészíthetjük a műkörmöt, amelyeket a legkülönfélébb színűre festhetünk, és öltözékünk, megjelenésünk szerves részeként viselünk. De az egész valamikor 5000 évvel ezelőtt kezdődött – mert már akkor is úgy érezték a nők, hogy szépségük körmeik ragyogásával együtt teljes.

Neked milyen körmöd van? Nézz szét ajánlataink között!

Kommentek

Szólj hozzá te is!