Főoldal / Tematikák / Egészség / Vajon a paleo diéta neked való?

Vajon a paleo diéta neked való?

Nem kell az egészség- és fitnessvilág elkötelezett követője legyél ahhoz, hogy tudd, minden évben újabb, divatos diéták jelennek meg a köztudatban. Ahogy a ketogén étrendhez hozzászoktunk, úgy egy másik diéta is hódító útjára indult. Lehet, hogy technikailag ez nem új, de az Ősember (vagy paleo) diéta úgy tűnik, hogy visszatér a csúcsra, a néhány évvel ezelőtti sikere után. Az étrend népszerűsége azon az elgondoláson alapul, hogy a paleolitikus társaink kevesebb betegségben szenvedtek, például a cukorbetegség, a szívbetegség és az elhízás is elkerüli őket, a tiszta táplálkozásuk és az aktív életmódjuk miatt.

paleo

Mi az?

A Ősember diéta – vagyis a Paleo diéta, ahogyan általánosan ismert – alapja a paleolitikus korban élő ősemberek étkezési szokásainak emulálása. Alapvetően, ha egy paleolitikus ősünk számára nem állt rendelkezésre egy élelmiszer, akkor ha ezt a diétát követed ez az élelmiszer neked is tilos. Mivel a gazdálkodás nem létezett a paleolitikus ember számára, az olyan élelmiszerek, mint a tej, a gabona és a bab elhagyják a menüt. A diétát követő egy kezdeti szénhidrát-detoxot is kap, amíg a szervezet hozzá szokik, hogy ez az élelmiszer-csoport már nem az elsődleges üzemanyag forrása.

Mit lehet enni?

Annak ellenére, hogy hányféle ízletes ételt élvezhetsz, miközben úgy eszel, mint egy ősember, lényegében ki kell vágj teljes élelmiszer csoportokat, hogy követni tudd a szuper tiszta étrendet. A diétában a hangsúly a kiváló minőségű, szerves, feldolgozatlan teljes termékeken van, így az engedélyezett  ételek listáján szereplő termékek: a tojások, legelő állatok húsa, halak, alacsony glikémiás gyümölcsök és zöldségek, tápanyag sűrű olajok, diófélék és magvak. Az diétában előírt elkerülendő élelmiszerek közé tartoznak a feldolgozott élelmiszerek, például a cukor, a GMO-termékek és a gabonafélék.

Milyen előnyökkel jár?

Az Ősember diéta sok élelmiszer eltávolítására kényszerít, köztük a tejtermékek, a transzzsírok és a feldolgozott cukrok, mely egészségügyi problémákat okozhat mint a IBS, szívbetegségek és cukorbetegség. Sok ember számára, aki követi a Keto diétát, az ősember diéta (ami nagyon hasonlít a ketora mínusz a túlzott zsírbevitel) nagyszerű módja annak, hogy lemondjon a népszerű, nagy zsírtartalmú étrendről anélkül, hogy teljesen begolyózna, és elveszítené mentális és fizikai előnyeit. Mindezek ellenére a ketoban megengedett termékek egyes elemeit -mint például az édesítőszerek, sók, adalékanyagok és szervetlen zsírok- feldolgozzák, és ezért nem engedélyezett az Ősember diétában.

Ajánlatunk:

Kommentek

Szólj hozzá te is!