Főoldal / Tematikák / Készülékek / Valentin-nap a nagyvilágban – Így ünnepelnek máshol

Valentin-nap a nagyvilágban – Így ünnepelnek máshol

Van, ahol saját vers dukál szívünk választottjának, van, ahol kártyával lepik meg mindazokat, akikkel jó együtt dolgozni. Tudj meg többet a Valentin-napról!

valentin

Az első levelet egy vak lány kapta

Négy Szent Bálintot tart számon az egyháztörténet, s közülük kettőnek is köze van a mai Valentin-naphoz. A legkorábban élt, római Szent Bálint halálával tett bizonyságot keresztény hitéről, hiszen akkor sem tagadta meg, ha halál járt érte. Kivégzésével megbíztak egy főtisztet, akinek volt egy vak lánya. Szent Bálint visszaadta a lány látását, melynek hatására az egész család hinni kezdett a kereszténységben. Velük együtt végezték ki Szent Bálintot, aki búcsúüzenetet hagyott a lánynak, amelyet így írt alá: „a Te Bálintod”.

A püspök, aki a szerelem helytartója volt

Innen ered a Bálint-napi szerelmes üzenetek szokása, a szerelem ünneplése viszont inkább már a később élt Terni Szent Bálinthoz kapcsolódik, aki titokban eskette össze azokat a szerelmeseket is, akik hivatalosan nem házasodhattak volna (katonaság, keresztelkedés stb. miatt). Örömmel nézte a fiatalok boldogságát, a friss házasokat pedig saját kertjéből szedett virágokkal ajándékozta meg. Úgy tartották, hogy akiket ő ad össze, azok élethosszig tartó, kivételesen boldog házasság elé néznek, így aztán rengetegen kérték fel esketőpapjuknak.

Anglia: költőnek lenni egy napra

Angliában szokás, hogy saját költeménnyel köszöntik egymást a szerelmesek. Az apróbb ajándékok között fontos szerepe van a virágoknak, hiszen régen divat volt a levélre virágcsokorral válaszolni (egy költő feleségének nyomán terjedt el a szokás, aki férje szerelmes levelét virággal honorálta).

Németország: parfüm és virág

A vörös rózsa felér egy szerelmi vallomással – Németországban Valentin-napkor a kis kártyák, illatszerek, apró ajándékok mellett leggyakrabban a rózsa üzen a szerelmeseknek. Amerikai katonák terjesztették el a hagyományt a második világháború idején, amely úgy megtetszett a németeknek, hogy ezt a napot a későbbiekben akár egész napos mulatozással, bálokkal is ünnepelték.

Christina Aguilera Red Sin EDP nőknek 30 ml

4 399 Ft

Tovább

Carolina Herrera 212 VIP Rose EDP nőknek 50 ml

17 599 Ft

Tovább

Bio Fresh Rózsás ajakbalzsam 5 ml

499 Ft

Tovább

Olaszország: vízbe dobott kulcs

A szerelmes olaszok hidakon találkoznak ezen a napon, hogy egy lakattal emléket állítsanak szerelmüknek. A lakatra monogrammal vagy fotókkal díszítik, és a hídra vagy oszlopokra rögzítik, a kulcsát pedig valamit kívánva a vízbe dobják, hogy soha többé ne választhassa el őket senki egymástól.

Finnország és Japán: a szeretetet ünneplik

Finnországban a barátság napjaként ünneplik a Bálint-napot, képeslapot küldenek egymásnak barátok, osztálytársak, munkatársak, jelezve, hogy kedvelik a másikat. Japánban pedig a nők ajándékoznak ezen a napon, csokoládéval kedveskednek nemcsak szerelmüknek, de férfi ismerőseiknek is. Egy hónap múlva, a White day-en pedig ők kapnak ajándékot fehér csokoládé formájában.

Te mivel leped meg a kedvesed? Nézz szét ünnepi ajánlataink között!

 

 

Kommentek

Szólj hozzá te is!