Főoldal / Tematikák / Baba-Mama / Babafürdetés tudatosan – Tényleg elég heti egy fürdés a babának?

Babafürdetés tudatosan – Tényleg elég heti egy fürdés a babának?

Egyre többször hangzik el, hogy a babákat elég csak hetente egyszer fürdetni. Vajon higiénikus-e ez így, és vajon valóban káros a mindennapi pancsolás? A bőrgyógyász szakemberek legújabb javaslatai egyértelmű feleletet adnak a kérdésekre.

babafürdetés

Túlfürdetjük a babákat?

 Egyre elterjedtebb a nézet, hogy hathetes korig nem kell a babákat minden nap fürdetni, elég csak hetente egyszer-kétszer. Mindennek alapja, sőt, komoly alapja van: a legújabb kutatások eredményei mind abba az irányba mutatnak, hogy „túlfürdetjük” a piciket.

Eddig épp az ellenkezője volt helyes

A mindennapos fürdetés gyakorlata olyan mélyen beivódott már a gyermeknevelési szokásrendszerbe, hogy elsőre ellenérzést vált ki a javaslat. Hiszen eddig épp a napi rendszeresség volt az útmutatás, a baba fürdetése a nap elengedhetetlen, mi több fénypontja volt. Apa mindent félbehagyva rohant haza a picurhoz, hogy le ne maradjon a közös szertartásról. Az anyukák bűntudattal hajtották álomra a fejüket, ha valami miatt elmaradt az aznapi pancsolás.

Elég a törlőkendőzés

Ami aztán az egyik babának öröm, a másiknak meg rémes tortúra, ehhez mérten üvölt is, ahogy a torkán kifér. Márpedig fürdeni minden nap kell! Vagy akkor mégsem? Voltaképpen a felnőtt szokások „ihlették” a baba körül kialakult rendszert is: ha én mindennap fürdök, a kicsinek is biztosítom a napi higiéniát. Pedig egy pár hetes baba jóval kevesebbszer kerül kapcsolatba a külső környezeti tényezőkkel, mint a felnőtt. A pelenkázáskor való tisztítás és a büfizés utáni törlőkendőzés épp elegendő ahhoz, hogy ezt a higiéniát biztosítsuk – vallják a szakértők, és nem akármiért kardoskodnak a heti fürdetés gyakorlata mellett: a baba bőrének és egészségének védelmében teszik.

MÁDARA BABY Zab és kamilla babafürdető 200ml

3 799 Ft

3 039 Ft

Tovább

Mixa Cold Cream Babáknak Fürdető krém 250 ml

1 099 Ft

Tovább

COLO Levendulás könnyű gyerek testápoló 100ml

2 690 Ft

Tovább

Káros lehet a napi fürdés

Ugyanis minél többször tesszük ki a baba bőrét a fürdetés környezeti hatásainak, annál sérülékenyebbé válik. A napi fürdetés kiszáríthatja a bőrt, de nem csupán ennyi történik: a sérült hámréteg könnyebben engedi át a kórokozókat is, így több fertőzést és betegséget kaphat el a kicsi. Ha ezen felül még stresszt is okoz számára a napi tortúra, miért is tennénk ki mindennap ennek? Hat hetes korig bőven elég a heti egyszeri fürdetés, bőrgyógyászok szerint pedig kifejezetten ajánlatos is a mindennapos fürdetést elkerülni, és a későbbiekben sem szükséges a legkisebbeket naponta kádba parancsolni.

Ezt javasolják

Bármennyire is nehezen elfogadható ez a régi szokásrendszeren nevelődött gondolkodásunknak, talán érdemes fordítanunk rajta, hiszen tudományos oldalról is megerősítést nyert már a heti egy-két fürdetés jótékony hatása. Ilyenkor is fontos, hogy a fürdés után természetes anyagokból készült ápolóval kenjük be a babát(Tipp: Mixa Habzó Olaj Fürdetéshez és Zuhanyzáshoz Babáknak), és a fürdetés is kíméletes hatású, krémes-olajos, természetes alapanyagú készítménnyel történjen (Tipp: MÁDARA BABY Krém a bababőr védelméért). A rendszerességet minden szülő maga dönti el, de ha csak hetente egyszer fürdetjük a babát, akkor is biztosak lehetünk benne, hogy a napi tisztításokkal tökéletesen biztosítottuk számára a higiéniát, bőrét pedig a lehető legjobban védelmeztük.

Kommentek

Szólj hozzá te is!