Főoldal / Tematikák / Baba-Mama / Itt van az ősz, itt van újra… – újszülött öltöztetés ősszel

Itt van az ősz, itt van újra… – újszülött öltöztetés ősszel

Bár délben és kora délután még tomboló kánikula van, az esték és reggelek már igen hűvösek. Ezt az átmeneti időszakot, amikor a napnak van olyan része, ami már nem meleg, de még mindig képes 25 fok fölé is kúszni a hőmérő higanyszála a legjobban réteges öltözködéssel vészelhetjük át. Ha újszülött kisbabánk van, számára még fontosabb, hogy figyelmesen válogassuk össze az őszi ruhadarabokat.

újszülött öltöztetés

A réteges öltöztetés a kulcs

Abban mindannyian egyetérthetünk, hogy a hűvösebb őszi napok megkövetelnek még egy réteg öltözéket. A réteges öltöztetéssel biztosan nem fogunk mellé, és ilyenkor nem érhet bennünket különösebb meglepetés, mert szükség esetén le tudunk venni, illetve fel tudunk adni a kicsire valamit még akkor is, ha a szabadban töltött idő közben változik meg hirtelen az időjárás.

A babaruhák közül a body (kombidressz) és a sapka számít alapdarabnak az újszülött öltöztetésénél, legyen szó bármilyen évszakról is. Ezek azok a ruhadarabok, amelyeket semmiképp se hagyjunk ki a kicsi kollekciójából. Őszire már mindenképp vastagabb anyagú ruhákat válasszunk, lehetőleg olyanokat, amelyek jól szigetelik a kicsi testét, szeles időben pedig nagy segítség lehet a kapucnis pulóver, de ha a lakásban maradunk, akkor sem mindegy, hogy mit adunk a kicsire.

Irány a szabadba!

Ki mondta, hogy ha beáll a hideg, ki se dugjuk az orrunkat a lakásból? Szervezetünknek szüksége van a friss levegőre, kisbabánk immunrendszerét pedig jó eséllyel erősítjük azzal, ha naponta kivisszük a szabadba, így ellenállóbb lesz. Mindig figyeljünk az öltöztetésre! Az újszülött öltöztetése ősszel és télen okozhat némi fejtörést, de hamar bele fogunk jönni.

A hosszú ujjú body-ra, ha rugdalózót adunk, akkor arra még húzhatunk egy vastagabb pulóvert is; a kapucnis pulcsi akkor igazán praktikus, ha a kapucnit össze lehet húzni és meg lehet kötni, mert így a sapkát is helyettesíti, ha azt véletlenül otthon hagynánk. Ha kapucni nélküli pulcsit használunk, akkor a babára adjunk mindenképp olyan pamutsapkát, amely védi a fülét és ne feledkezzünk meg magunkkal vinni a sétára takarót sem, hogy legyen mivel betakargassuk, ha nem mást, akkor a lábait.

újszülött öltöztetés

Folyton izgő-mozgó csemetére ősszel érdemes hosszú ujjú body-t adni, vagy trikó-póló kombinációt, végül minderre pedig egy finom pulóvert. Ha van vastag, esetleg bélelt kardigán, akkor elég az is a body-ra, vagy pólóra, ha nincs, akkor dzsekit vigyünk magunkkal. Kúszó-mászó gyerekre mindenképp adjunk harisnyát a nadrág alá és úgy engedjük a fűre, vagy a homokozóba. Pamut vagy horgolt/kötött sapka, baseball sapka legyen nálunk, mert ha hirtelen feltámad a szél, akkor mindenképp rá kell adnunk a gyerekre.

Ha a négy fal között töltjük a napot…

Amíg nincs fűtésszezon, addig a kevésbé mozgó, még sokat fekvő babákra legcélszerűbb egy hosszú ujjú body-t adni egy kantáros rugdalózóval, vagy egy rövid ujjú body-t egy kezes-lábassal. Aki a nadrágokat kedveli: az is jó megoldás, ha egy nem gumis derekú pamutnadrágot adtok a babára, zoknit, hosszú ujjú body-val. Éjszakára pedig a hosszú ujjú body-hálózsák kombináció a legjobb. Az örökmozgó és már járó kisgyerek hamar kimelegszik a mozgásban, ezért a lakásban a legegyszerűbb összeállítás a hosszú ujjú body-harisnya (akkor, ha a lakásban kövön közlekedik)-játszós nadrág-puhatalpú cipő/benti cipő kombináció. Egy vékony kardigánt, vagy esetleg mellényt adhatunk rá, amit bármikor le lehet venni, ha nagyon melege lenne.

A bölcsiben és az óvodában…

… legyen mindig váltóruhája a kicsinek, lehetőleg több is, minden évszaknak megfelelő. Bár ezeken a helyeken már egészen hamar érezhető, hogy fűtenek a hideg beköszöntével, az óvónők szinte minden nap ragaszkodnak ahhoz, hogy a kicsik valamennyi időt a szabadban töltsenek. Célszerű ilyenkor egy kis esőkabátot, vízhatlan cipőt, pulcsit és váltás nadrágot is tartani a szekrénykében, mert ugye sose lehet tudni?! Egyik gyerek sem szeretné az ablakból nézi, ahogy a többiek kinn játszanak azért, mert nincs megfelelő, meleg ruhácskája.

Még néhány alapszabály

Az újszülöttre – és általában a kisgyermekre – mindig könnyen fel és lehúzható ruhadarabokat adjunk, amelyek természetes anyagokból készülnek, például pamutból. Kerüljük a műszálas dolgokat. Az újszülött alsóruházata, a kombidressz (body), ami lehet ujjatlan, rövid illetve hosszúujjú a pelenkát is jól megtartja, így az egyik legcélszerűbb babaviselet. Figyeljünk arra is, hogy csak megfelelő méretű ruhát adjunk a babára. Ha egy kicsivel nagyobb a méret az még nem akkora baj, mint ha egy vagy két számmal kisebbet próbálunk meg ráerőszakolni. Kényelmetlenül fogja magát benne érezni, szorítani fogja és egy idő után nem akar majd öltözködni.

Ha kisbabád bőrének is a legjobbat szeretnéd nyújtani, az alábbi termékeket ajánljuk:


Kommentek

Szólj hozzá te is!