Hatóanyag kisokos – 20 érdekesség a szőlőről
Gondoltad volna, hogy ennyi mindent tud ez a finom gyümölcs? Ismerd meg jobban a fürtök titkait!
1. A szőlőt már 6000 évvel ezelőtt fogyasztották Egyiptomban, ahol Oziristől, a halál és az újjászületés istenétől származtatták ezt a csodás gyümölcsöt.
2.Az ókori görögök az egyik legnagyobb gyógyhatású gyümölcsnek tartották a szőlőt, és számos betegségre alkalmazták.
3.Mózes követői az Ígéret Földjén először egy szőlőfürtöt pillantottak meg.
4.A középkorban szőlőlével gyógyították a szem- és bőrbetegségeket.
5.Magyarországon Mátyás király olyannyira fontosnak tartotta a szőlőtermesztés elterjesztését, hogy adókedvezményt kaptak azok, akik szőlőt telepítettek.
6.Igazi vitaminbomba, B1, B5, és E-vitaminban rendkívül gazdag, káliumtartalma is jelentős.
7.Gyógyhatása szerteágazó:
- kiváló vízhajtó
- vértisztító
- idegerősítő
- regenerálja az izmokat
- felgyorsítja az anyagcserét
- fokozza az epe kiválasztását és ürítését
- a bélbetegségekben eredményesen alkalmazható
- segít a vesekövek és epekövek megelőzésében
- csökkenti a premenstruációs tüneteket
- gyulladásgátló
- olaja látásjavító
8.Fajtájától függően más-más betegségekre gyógyír: a fehér és a zöld szőlő reumára, vizesedésre, májbetegségekre van jótékony hatással, a kék és fekete szőlő a hurutos megbetegedéseken, a savanyúbb szőlő pedig a hasmenésen segít.
9.Nem jó keverni más gyümölccsel, de még másfajta szőlővel sem.
10.Bizonyos esetekben ellenjavallt: szoptatós kismamáknak, cukorbetegeknek, TBC, asztma, tüdőgyulladás, bélhurut és parlagfű-allergia esetén nem ajánlatos szőlőt fogyasztani.
11.A lábadozó betegek gyógyulását szőlővel segíthetjük, mivel gyulladásgátló hatása mellett a szervezet ellenállóképességét is fokozza.
12.Ha napokig csak szőlőt és gabonafélét fogyasztunk, akkor is hozzájutunk az összes szükséges tápanyaghoz.
13.A fogyókúrát cukortartalma ellenére is segíti, hiszen víz- és rosttartalma rendkívül magas.
14.A vörös és a fekete szőlő nagyon gazdag antioxidáns hatású flavonoidokban, így védi az ereket és segítséget nyújt a tumorok, az érelmeszesedés és a szívkoszorúér-problémák megelőzésében.
15.A vörös és fekete szőlő antioxidáns hatása még a borkészítés során sem csökken jelentősen!
16. Az ún. „kontyalávaló” édesbor vagy fojtott must eredetileg teljesen alkoholmentes volt, ezért ajánlották a konty alá, vagyis nők részére.
17.Nemcsak belsőleg, de külsőleg is igazi csodagyümölcs: a bőrre fiatalító, hidratáló, vitalizáló és méregtelenítő hatást gyakorol, az E- és C-vitamin antioxidáns hatását pedig jelentősen túlszárnyalja a vörös szőlő magjából készült kivonat.
Vesd be te is a szőlő varázslatos erejét!
18.Ínycsiklandó desszertek alapanyagja: lekvárt, szőlőbefőttet készítenek belőle, kelt tésztába, fánkba, rétesbe is használják.
19.Hússal kombinálva is remek ízélményt ad: a „tőtike” szőlőlevelekbe töltött szármás hús, amelyet több vidéken is előszeretettel fogyasztanak.
20.Még méz is készíthető szőlőből, ez a mustméz vagy pekmez – a mustba birsalmát, sütőtököt szeletelnek és mézsűrűségűre főzik.
Nem hiába tartották hát olyan nagy becsben ezt a különleges gyümölcsöt. Akár finom ételek hozzávalójaként, akár önmagában fogyasztjuk, szervezetünk egészségét támogatjuk – külsőleg használva pedig bőrünk szépségéről gondoskodhatunk segítségével. Használd ki te is a természet adományát!
Kommentek
Szólj hozzá te is!