Főoldal / Rovatok / Hatóanyag kisokos / Hatóanyag kisokos – 20 érdekesség a szőlőről

Hatóanyag kisokos – 20 érdekesség a szőlőről

Gondoltad volna, hogy ennyi mindent tud ez a finom gyümölcs? Ismerd meg jobban a fürtök titkait!

szőlő

1. A szőlőt már 6000 évvel ezelőtt fogyasztották Egyiptomban, ahol Oziristől, a halál és az újjászületés istenétől származtatták ezt a csodás gyümölcsöt.

2.Az ókori görögök az egyik legnagyobb gyógyhatású gyümölcsnek tartották a szőlőt, és számos betegségre alkalmazták.

3.Mózes követői az Ígéret Földjén először egy szőlőfürtöt pillantottak meg.

4.A középkorban szőlőlével gyógyították a szem- és bőrbetegségeket.

5.Magyarországon Mátyás király olyannyira fontosnak tartotta a szőlőtermesztés elterjesztését, hogy adókedvezményt kaptak azok, akik szőlőt telepítettek.

6.Igazi vitaminbomba, B1, B5, és E-vitaminban rendkívül gazdag, káliumtartalma is jelentős.

7.Gyógyhatása szerteágazó:

  • kiváló vízhajtó
  • vértisztító
  • idegerősítő
  • regenerálja az izmokat
  • felgyorsítja az anyagcserét
  • fokozza az epe kiválasztását és ürítését
  • a bélbetegségekben eredményesen alkalmazható
  • segít a vesekövek és epekövek megelőzésében
  • csökkenti a premenstruációs tüneteket
  • gyulladásgátló
  • olaja látásjavító

8.Fajtájától függően más-más betegségekre gyógyír: a fehér és a zöld szőlő reumára, vizesedésre, májbetegségekre van jótékony hatással, a kék és fekete szőlő a hurutos megbetegedéseken, a savanyúbb szőlő pedig a hasmenésen segít.

9.Nem jó keverni más gyümölccsel, de még másfajta szőlővel sem.

10.Bizonyos esetekben ellenjavallt: szoptatós kismamáknak, cukorbetegeknek, TBC, asztma, tüdőgyulladás, bélhurut és parlagfű-allergia esetén nem ajánlatos szőlőt fogyasztani.

11.A lábadozó betegek gyógyulását szőlővel segíthetjük, mivel gyulladásgátló hatása mellett a szervezet ellenállóképességét is fokozza.

12.Ha napokig csak szőlőt és gabonafélét fogyasztunk, akkor is hozzájutunk az összes szükséges tápanyaghoz.

13.A fogyókúrát cukortartalma ellenére is segíti, hiszen víz- és rosttartalma rendkívül magas.

14.A vörös és a fekete szőlő nagyon gazdag antioxidáns hatású flavonoidokban, így védi az ereket és segítséget nyújt a tumorok, az érelmeszesedés és a szívkoszorúér-problémák megelőzésében.

15.A vörös és fekete szőlő antioxidáns hatása még a borkészítés során sem csökken jelentősen!

16. Az ún. „kontyalávaló” édesbor vagy fojtott must eredetileg teljesen alkoholmentes volt, ezért ajánlották a konty alá, vagyis nők részére.

17.Nemcsak belsőleg, de külsőleg is igazi csodagyümölcs: a bőrre fiatalító, hidratáló, vitalizáló és méregtelenítő hatást gyakorol, az E- és C-vitamin antioxidáns hatását pedig jelentősen túlszárnyalja a vörös szőlő magjából készült kivonat.

Vesd be te is a szőlő varázslatos erejét!

18.Ínycsiklandó desszertek alapanyagja: lekvárt, szőlőbefőttet készítenek belőle, kelt tésztába, fánkba, rétesbe is használják.

19.Hússal kombinálva is remek ízélményt ad: a „tőtike” szőlőlevelekbe töltött szármás hús, amelyet több vidéken is előszeretettel fogyasztanak.

20.Még méz is készíthető szőlőből, ez a mustméz vagy pekmez – a mustba birsalmát, sütőtököt szeletelnek és mézsűrűségűre főzik.

Nem hiába tartották hát olyan nagy becsben ezt a különleges gyümölcsöt. Akár finom ételek hozzávalójaként, akár önmagában fogyasztjuk, szervezetünk egészségét támogatjuk – külsőleg használva pedig bőrünk szépségéről gondoskodhatunk segítségével. Használd ki te is a természet adományát!

Kommentek

Szólj hozzá te is!