Főoldal / Tematikák / Baba-Mama / Terhestorna – a testi és lelki egyensúly megteremtéséért

Terhestorna – a testi és lelki egyensúly megteremtéséért

Várandósan gyakran érzik a kismamák az utolsó trimeszterben, hogy legszívesebben fel sem kelnének az ágyból, és azok, akik a terhesség előtt sem látogatták rendszeresen az edzőtermeket, biztosan nem most fogják elkezdeni. Pedig állapotosan sem kell lemondani az egészséges keretek között tartott testmozgásról. Ennek remek alternatívája a kismamatorna.

terhestorna

A kismamatorna olyan fizikumot kölcsönöz a leendő anyukáknak, amelyre nemcsak a szülésnél, de a későbbiekben is szüksége lehet. Bizonyított, hogy azok, akik terhestornára járnak, könnyebben vészelik át a vajúdást, valamint a szülés pillanatait is. Egészségesebb, erősebb szívű babának adnak életet azok, akik nem kényelmesednek el túlzottan a 9 hónap alatt, ugyanakkor csökken a császármetszés lehetősége és a torna a legjobb módja annak is, hogy ne hízzanak el túlságosan és a közérzetük is jobb legyen.

Mikortól ajánlott a terhestorna?

A betöltött 12. héttől – orvosi engedéllyel – kezdhetünk terhestornára járni és a terhesség végégig végezhetjük. Nem kell megrémülnie senkinek, a terhestornán nincsenek megerőltető gyakorlatok, nyakatekert, kifordított pózok és ugrabugrálás, csak az egész testet átmozgató lassú mozdulatok, melyek enyhítik a hát- és derékfájdalmat is, hiszen ezzel küszködnek leggyakrabban a kismamák.

 A terhestorna lényege, hogy olyan izmokat mozgasson meg, amelyre a szülés alkalmával majd szükségünk lehet. Mindezek mellett segít elsajátítani különböző légzőtechnikákat, amelyeknek nagy hasznát vehetjük a vajúdás alatt. A tornán kifejezetten a gerinc-, a medence- és gátizomzatot, illetve az inak és ízületek stabilitását is fokozzák. A terhestorna csökkenti a trombózis és a terhességi csíkok kialakulását, illetve fokozza a szervezet vérellátását, segíti a vérkeringést, elkerülhető a visszerek kialakulása, a túlzott vizesedés, folyamatos oxigénellátást biztosít, ezzel is biztosítható a magzat oxigénellátása.

Mire figyeljünk oda terhestorna alatt?

Mindig vigyázzunk, hogy sose erőltessük túl magunkat, bármilyen gyakorlatról is legyen szó, csak addig végezzük, ameddig az nekünk jó. Figyeljünk a test túlhevülésére, ezért kerüljük a mozgást túl melegben vagy nagyon párás időjárásban, a szabadban vagy rossz szellőztetésű helyeken. Felejtsük el a sportot, ha betegnek vagy lázasnak érezzük magunkat. Testünk mindig jelez, csak figyelnünk kell rá. Mindig gondoskodjunk a kellő mennyiségű tápanyag – és folyadékbevitelről torna előtt és után.
És talán a legfontosabb: mielőtt a terhestorna mellett döntenénk, mindenképp kérjük ki szakorvosunk véleményét!

Terhességi csíkok ellen ezeket ajánljuk:

Linea Helan Terhességi Csíkok Elleni krém 150 ml

9 099 Ft

Tovább

Aromelys Terhességi Csíkokra masszázsolaj 60 ml

2 399 Ft

Tovább

COLO Mamma's Belly butter 100ml

4 670 Ft

Tovább

Kommentek

Szólj hozzá te is!