Főoldal / Egyéb / Ketogén őrület – a tökéletes diéta vagy egy újabb divat?

Ketogén őrület – a tökéletes diéta vagy egy újabb divat?

Egyre többet hallunk a ketogén étrendről, de mit is jelent ez valójában? Sokan csak annyit tudunk róla, hogy a fő hangsúly a zsíros ételek fogyasztásán van, a szénhidráttól pedig búcsút kell intsünk. De mégis hogyan fogunk fogyni az egyik legrettegettebb ételtől, a zsírtól?

Elsősorban fontos leszögezni, hogy ez egy igen veszélyes diéta. Szervezetünk hozzá van szokva a szénhidrátbevitelhez, még ha ez takarékon is működött az elmúlt hónapokban. Az a fránya bikini, igaz hölgyek?
Fontos tudni, hogy ha hirtelen megvonjuk magunktól a szénhidrátot, (cukor, kenyér, burgonya, tésztafélék stb.) ami eddig szervezetünk fő energiaforrása volt, testünk takarékra fog kapcsolni. Romlik a koncentrációs készségünk, ingerültek, feszültek, lehangoltak leszünk. Mivel időt kell adnunk szervezetünknek, hogy a szénhidrátról, mint erőforrásról, átálljon arra, hogy a zsírokból fedezze energiaigényét.

Abban az esetben viszont, ha fokozatosan elhagyjuk a szénhidrátokat és megnöveljük a zsírbevitelt, a máj a zsírokat zsírsavakká és ketonokká fogja lebontani, ezt a folyamatot hívják ketózisnak. A glükóz helyett a ketonok játsszák az „energiahordozó” szerepét. Ketogén diéta idején a napi kalóriabevitel 75 százaléka zsírból, 15 százaléka fehérjéből, és csupán a maradék 10 százaléka álljon szénhidrátból. Tehát a ketogén diéta légyege, hogy lassan, de biztosan cseréljük le étrendünkben a szénhidrátot zsírra és étkezzünk tudatosan. Az eredmény garantált, de ne hagyjuk, hogy túlzásokba essünk, ugyanis néhány hónap elteltével sokkal több kárt okoz szervezetünknek, mint hasznot.

Néhány meglepő étel, amely jóval magasabb szénhidráttartalmú, mint amit képzelünk róla:

  • Szárított gyümölcsök
  • Fehérjepor
  • Joghurt, kefir, tej
  • Zabpehely
  • Köles, hajdina
  • Ízesített vizek

 

Kommentek

Szólj hozzá te is!