Főoldal / Tematikák / Arcápolás / Milyen a jó arclemosó? És melyik számodra a legjobb?

Milyen a jó arclemosó? És melyik számodra a legjobb?

Mi történik, ha nem tisztítjuk meg rendszeresen arcunkat? Zselét, arctejet, szappant, netán habot használjunk? Elmondjuk, a te bőrödnek melyik a legjobb arclemosó!

Miért kell az arclemosó?

Egész nap csak tévéztem, mégis mitől lenne piszkos az arcom? Hiába nem érte még csak egy szellő sem az arcbőrünket, bizony elborzadnánk, ha mikroszkóp alatt néznénk meg. A szervezetünk ugyanis közben dolgozik: zsírt termel, amely a bőrfelszínre kerülve szétterül az arcunkon, hámsejtjeink pedig folyamatosan osztódnak és leválnak. Nos, ezek a levált hámsejtek hipphopp megtapadnak és keverednek a zsírréteggel, helyre kis masszát hozva létre, amit az arcunkon hordunk, míg le nem tisztítjuk. Azonkívül pórusaink még a legszűkebb állapotban is hússzor akkorák, mint a levegőben szálló pollenek, így bőrünk legmélyebb rétegébe is befészkelik magukat. És akkor a sminkről még szó sem esett, de még hidratáló-tápláló krémeink is szennyeződéssé lesznek, hiszen a levált hámsejtek, a zsírréteg és a pollenek keverednek a bőrünk segítésére szánt hatóanyagokkal. Egyértelmű hát: az arctisztítás elengedhetetlen része a higiéniának – de azonfelül szépségünk megőrzésének is.

Mi történik, ha nem megfelelően tisztítjuk meg az arcunkat?

A hámsejtjeink osztódnak, újak és újak keletkeznek, így pedig bőrünk tulajdonképpen „lecserélődik”. Ez az osztódás az életkor előrehaladtával egyébként is lassul, ám ha nem megfelelően tisztítjuk meg az arcunkat, a felső bőrréteg a szennyeződések miatt nem tud rendesen leválni. Márpedig amíg nem válik le, addig a mélyben lévő sejtek nem osztódnak kellő intenzitással, ez pedig egyet jelent: nem újul meg a bőrünk. Hogy ezt elkerüljük, napi kétszer is szükséges az arctisztítás, méghozzá megfelelő készítmény segítségével.

Milyen a jó arclemosó?

Az arclemosó optimális állaga a bőrünk típusától függ (lásd lejjebb), a hatóanyagok tekintetében azonban van néhány, amelynek feltétlenül szerepelnie kell az összetevők között, ha igazán eredményes hatást szeretnénk:

  • faggyútermelést csökkentő anyag (pl. szalicilsav)
  • hámlasztó hatással rendelkező anyagok (a bőr felső rétegének intenzívebb eltávolítása egyben erőteljesebb megújulást is jelent)
  • antioxidánsok
  • gyulladáscsökkentő

Ha bőrproblémád van, a fenti hatóanyagokon túl a következőkre is figyelj:

  • Pattanásos bőrnél fontos a plusz fertőtlenítő hatás
  • Ha zsírosan fénylik a bőröd, a zsíroldó hatású termék a legjobb
  • Ha vastagabb, kissé elszarusodott a bőröd, a hámlasztó hatású termékek nyújtanak segítséget

Bőrtípusok és az arclemosó állaga: ilyet használj!

Ha helyesen megválasztott termékkel naponta kétszer megtisztítod az arcodat, nemcsak a higiéniád lesz teljes, de szépségedet is minél tovább megőrizheted! Valójában az a legjobb, ha ugyanolyan rutinná válik, mint a fogmosás – hiszen ugyanolyan nagy szükségünk is van rá.

Kommentek

Szólj hozzá te is!