Főoldal / Egyéb / Tavaszi olvasmányok – ezekkel üsd el az időt, míg várod a nyarat

Tavaszi olvasmányok – ezekkel üsd el az időt, míg várod a nyarat

Szubjektív könyvajánló arról, hogy mit érdemes olvasnod ebben a szezonban, hogy gyorsabban teljen az idő nyárig. Könyvek borúsabb hétvégékre, esti sorozatozás helyett, kikapcsolódásként vagy bármi máshoz.

olvasmányok

Top 5 könyvajánló, amit nem érdemes kihagynod

Szakítós – Kicsit halj bele, aztán rázd meg magad és menj tovább!
Menő könyvek, 2018

Bár eredetileg a könyv ifjúsági olvasmánynak készült, a történetek nagyszerűsége éppen abban rejlik, hogy bármilyen korosztály megtalálhatja bennük azokat a sztorikat, amikkel azonosulni tud. Vagy azért mert velük szakítottak így vagy azért, mert ők szakítottak valakivel hasonlóképpen… A könyvben 19 novellát találsz 19 kiváló szerzőtől, köztük Dragomán Györgytől, Szabó T. Annától, Tasnádi Istvántól, Karafiáth Orsolyától és Garaczi Lászlótól is. Bár a szövegek nagyon különböző stílusban és hangon íródtak, egy dolog mégis hasonló bennük: olvasás közben, ahogy visszagondolunk szakításainkra, rájöhetünk, hogy mindegyikből tanultunk valamit, sőt, néha már mosolyogni is tudunk rajtuk.
“A könyvben összegyűjtött, érzékenyen megírt történeteken keresztül mintha egy filmet néznénk, úgy követhetjük e pillanatokat a főhős szemszögéből, és tekinthetünk be ennek a lelki folyamatnak olyan árnyalataiba, amik óhatatlanul felidézik saját emlékeinket is.”

Meik Wiking: Hygge – A dán életérzés, amely boldoggá tesz
Kossuth Kiadó, 2017

Mi is írtunk már a Beauty Magazinban a dánok titkos boldogságforrásáról, a hyggéről, hiszen manapság gyakran hallani, hogy Dánia a világ legboldogabb országa, a dánok pedig a legboldogabb nemzetnek lettek kikiáltva már többször is.  Éppen ezért – na meg azért, hogy a világ más nemzetével is megismertesse a titkot – Meik Wiking, a koppenhágai Boldogságkutató Intézet igazgatója többéves kutatás után úgy döntött, hogy kísérletet tesz arra, hogy amolyan használati utasításként megírjon egy könyvet a hyggéről. Ennek a gyönyörű és inspiráló könyvnek a segítségével lépésről lépésre sajátíthatjuk el a hygge – és általa a boldogság – titkát: megtudhatjuk, milyen szerepet játszanak ebben a fények, a jó ételek, a társas kapcsolatok, a karácsony vagy éppen az öltözködés. A rengeteg érdekes információ és összefüggés mellett a gazdagon illusztrált kötet gyakorlati tanácsokkal (konkrét példákkal, receptekkel, ötletekkel) is szolgál, melyek segítségével bárki könnyedén belecsempészheti a hygge elemeit a mindennapjaiba.

André Aciman: Szólíts a neveden
Athenaeum Kiadó, 2018

A könyv címe onnan lehet ismerős, hogy ugyanezzel a címmel film is készült a történetből, ami olyan jóra sikeredett, hogy több kategóriában is jelölve volt idén az Oscaron. Mindeközben a New York Times felvette Az év figyelemre méltó könyveinek listájára a regényt, ami egy kamasz fiú és egy ifjú amerikai kutat között kibontakozó szerelemről szól, aki vendégként nyaral a fiú családjánál.

Akik már látták a könyvadaptációból készült filmet, de szeretnének jobban belefeledkezni a történetbe, esetleg csak készülnek megnézni a filmet, de előbb mégis szeretnék a könyvet elolvasni, azok mindenképp vegyék kezükbe idén tavasszal ezt a különleges könyvet.

Szentesi Éva: Hamvaimból
Athenaeum Kiadó, 2016

Szentesi Éva nevével először a Rúzs és Tükör nevű blogja kapcsán találkoztam, amelyben rövid feljegyzésekben mesélt arról, milyen szerelmeken, csalódásokon és megpróbáltatásokon keresztül vált felnőtt emberré – egy betegség árnyékában. Később, első könyvében megírta történetét, mégpedig arról, hogy hogyan diagnosztizálták majd kezelték félre méhnyakrákkal. Őszintén írt arról, amiről csak kevés nő mer beszélni: mi van a kemoterápia és a műtétek hosszú sora után, hogyan nyeri vissza az ember a nőiességét, hogy dolgozza fel az eseményeket, illetve hogyan néz szembe azzal, amivel csak kevesen mernek. Talán ahhoz, hogy kialakult benne ez a betegség neki is köze van, hiszen lehet akármennyire körültekintő a testét illetően egy nő, a lelki tényezőkre is éppoly fontos odafigyelnie. A rossz családi viszonyok, a zátonyra futott szerelmek, a baráti kapcsolatok, amikben csalódik az ember, a folytonos stressz szintúgy veszélyezteti az egészségünket, hiszen a testi megbetegedések hátterében nagyon gyakori, hogy lelki tényezők is állnak. Egy őszinte könyv a betegségről, a küzdelemről, a gyógyulásról és arról, hogy soha sem késő változtatni az életünkön.

Dan Brown: Eredet 
Gabo Kiadó, 2018

Ki ne olvasta volna az egész világon népszerűségével végigsöprő A Da Vinci-kód c. könyvet, ami minden idők egyik legolvasottabb könyvének számít a mai napig is. Robert Langdon, harvardi szimbólumkutató a mű főhőse, ahogy az Infernonak, Az elveszett jelképnek, az Angyalok és démonoknak, és ahogy ennek a regénynek is.

Az Eredet egyik nagy előnye, hogy ha az ember belelendül és rákap a hangulatára, úgy rágja magát át a közel 600 oldalon, hogy azt észre sem veszi. Emellett a könyv mellett tényleg röpül az idő, igazi letehetetlen olvasmány, amibe a szerző egy kis magyar vonatkozást is csempészett…

Kommentek

Szólj hozzá te is!